Poreska uprava proverava "Kurir"

Poreska uprava istražuje poslovanje dnevnog lista “Kurir” i njegovog vlasnika Radisava Rodića.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

16:26

Default images

Javno se ne saopštava šta je otkriveno, ali se zato Rodić oglašava preko svojih glasila sa porukom da je u pitanju kampanja koju pojedini političari vode protiv njega i slobode štampe. Pet firmi u kojima je Rodić direktor ili su na tom mestu sa njim povezane osobe, u prinudnoj su blokadi zbog ukupnih dugovanja od više od osam miliona evra.

I pored toga što se i po nekoliko godina ne izmiruju obaveze, ove firme nisu u stečaju.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je ono što se već odavno u javnosti zna, a to je da pojedine interesne grupe dozvoljavaju da takvi tabloidi postoje kako bi kroz njih plasirale afere.

Pet firmi blisko povezanih sa “Kurirom”, “Glasom javnosti” i Radisavom Rodićem u blokadi su zbog prinudne naplate i po nekoliko godina zbog dugovanja koja imaju prema državi na ime poreza, poveriocima ili zbog sudskih presuda.

Prema podacima koja su javno dostupna na sajtovima Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije, kao direktori ovih firmi upisani su Radisav Rodić, Vukadin Rodić i Prvoslav Drobnjak, koji je direktor “Kurir infa” i “Glasa” d.o.o.
  • "ABC company" , direktor Vukadin Rodić, zbog prinudne naplate je u blokadi računa od novembra 2008. Dug prema poveriocima iznosi čak 632.265.543 dinara.
  • "Ronaco" d.o.o, direktor Radisav Rodić, blokiran je skoro četiri godine - od avgusta 2005. Ovo preduzeće duguje i za porez i za sudska rešenja a dužan je i raznim poveriocima. Ukupan dug iznosi 133.071.514 dinara.
  • Blokada "Kurir neta" , direktor Vukadin Rodić, traje od juna 2008. I ova firma duguje po sva tri osnova u ukupnom iznosu od 24.759.483.
  • "Kurir info" , direktor Prvoslav Drobnjak, u prinudnoj naplati je od marta 2007. Duguje samo za sudska rešenja što sa kamatom iznosi 2.737.574 dinara.
  • Od juna ove godine u prinudnoj naplati je i preduzeće “Glas” d.o.o, direktor Prvoslav Drobnjak, koji takođe duguje samo za sudska rešenja u ukupnom iznosu sa kamatom od 633.094 dinara.
Ovih pet preduzeća u prinudnoj naplati su u iznosu od 793.467.208 dinara ili oko 8,5 miliona evra. B92 pokušala je da u Poreskoj upravi sazna koliko Rodić i sva njegova preduzeća duguju državi na ime poreza i ostalih obaveza, da li su nadležni kontrolisali njegovo poslovanje, i ukoliko su pronađene nepravilnosti u Rodićevom poslovanju, koje mere je Poreska uprava pokrenula protiv nejga pokrenula.

Odgovor na to pitanje nismo dobili, a objašnjenje nam je poslato u pisanoj formi.

"Na osnovu zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, član 7. podaci vezani za postupak utvrđivanja kontrole i naplate javnih prihoda a koje administrira poreska uprava predsatvljaju službenu tajnu i shodno tome vam ne možemo saopštiti te podatke", piše u odgovoru.

Rodićev način poslovanja očigledno nije tajna za najviše državne zvaničnike, što je gostujući u emisiji “Kažipsrt” potvrdio potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

B92: Kako vi objašnjavate da država toleriše takva dugovanaja i da je on privilegovan u odnosu na sve druge poreske obveznike?

Đelić: Nijedna kuća ne sme da ima takve povlastice. Svi moraju da plaćaju poreze i ne mogu da pale - gase firme i da onda prenose aktivnosti u onu drugu. To je vrtšeka koja je dobro poznata, i to je krivično delo. Tu mora da se angažuje i sudstvo. Đelić, koji je seriju tekstova u “Kuriru” o maloletnom sinu Olje Bećković ocenio kao klevetu, smatra da bi privatnost ljudi trebalo bolje da se zaštiti i da, kako je rekao, iza objavljenih tekstova treba da stoje činjenice.

Đelić je priznao nešto o čemu se u Srbiji godinama govori.

“Ima mnogo naručenih tekstova. To je realnost naše zemlje, i to treba da prestane. Zašto se toliriše sve ove godine, ja nemam odgovor”, rekao je on.

Do sada se niko od nadležnih državnih institucija nije se bavio pitanjima vlasničke strukture brojnih dnevnih listova koji su se osnivali pa gasili od 2000. do danas.

Prvi put je tokom akcije “Sablja” zvanično utvrđeno da su, na primer, tabloid “Identitet” osnovali članovi “zemunskog klana” kako bi “stvarali društvenu klimu koja im je odgovarala”.

Tada je, osim “Identiteta”, ugašen i list “Nacional”.

Međutim, ubrzo su nastali novi tabloidi – “Kurir”, “Centar”, “Balkan”, “Internacional”, pa “Srpski nacional”.

Šest godina kasnije, u Srbiji se i dalje niko ozbiljno ne bavi pitanjem koji politčari, tajkuni ili mafijaši stoje iza tabloida.

B92 nastaviće i narednih dana da se bavi ovom temom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: