Bor: Akcija smanjenja zagađenja

U akciji “Očistimo Srbiju” ministar ekologije Oliver Dulić pustio je u rad dva filtera, između topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB "Boru".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

19:02

Default images

Na ovaj način, aerozagađenje sumpor-dioksidom u Boru biće smanjeno. Građani Bora pozdravljaju napore Ministarstva da se problem višedecenijskog zagađenja reši, ali misle da ovi elektrofilteri neće mnogo doprineti da vazduh u Boru bude zdraviji.

Zahvaljujući ugradnji dva mokra elektrofiltera u pogone RTB-a, iskorišćenje sumpor dioksida u procesu prerade bakra biće veće za 12 odsto, a to znači da Borani od danas dišu čistiji vazduh, odnosno da je zagađenje vazduha sumpor dioksidom manje za upravo 12 odsto u odnosu na poslednjih nekoliko decenija.

Za ugradnju dva mokra elektrofiltera, kao hitnu meru za smanjenje zagađenja u Boru, Fond i Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojili su 39 miliona dinara i to je, kažu, samo početak.

Do kraja leta, u borsku topionicu i deo gasovoda prema fabrici sumporne kiseline biće ugrađena još dva suva elektrostatička filtera, tako da će iskorišćenost sumpor dioksida biti veća za još 10 odsto.

To znači da će već naredne jeseni zagađenje ovim gasom biti smanjeno za 22 procenta, što je, kažu stručnjaci, najviše moguće s obzirom na zastarelu tehnologiju koja se u RTB-u koristi.

Potpuno zdrav vazduh Borani mogu da očekuju tek za tri godine, kada bi trebalo da bude izgrađena nova savemena topionica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: