EU: Nove konsultacije o BiH

U Evropskoj uniji su u toku nove konsultacije o kandidatu za međunarodnog i EU predstavnika za BiH zbog blokade SAD, saznaje Beta.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

19:49

Default images

Nove konsultacije su počele pošto je Vašington stavio bitne zamerke na moguće naimenovanje na tu funkciju austrijskog ambasadora u Sloveniji Valentina Incka. Kako saznaje agencija Beta, to je danas dogovoreno u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije, iako su u ponedeljak šefovi diplomatija EU načelno prihvatili Incka kao kandidata za predstavnika u BiH.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, Vašington se suprostavio naimenovanju austrijskog ambasadora Incka, s obrazloženjem da "on nema nužan političko-diplomatski format i težinu da bi mogao da obezbedi neophodan znatno snažniji upliv međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini", što je ubuduće nužno po mišljenju Vašingtona.

Amerikanci su čak postavili rok od 48 časova za dogovor o novom kandidatu, što je, prema izvorima u Briselu, izazvalo i ljutnju visokog predstavnika EU Havijera Solane, koji je, posle temeljitih konsultacija u EU, kao kandidata predložio Incka šefovima diplomatija EU.

Incka su najviše podržale članice EU iz Srednje i Istočne Evrope.

Američki kandidat za ovaj položaj je bio bivši britanski ambasador u UN i NATO Emir Džons Pari, što je bilo neprihvatljivo za Rusiju, koja je predočila da na taj položaj ne bi trebalo da ponovo dođe Britanac, pošto je to pre Lajčaka bio Pedi Ešdaun.

Moskva, koja je zajedno s evropskim zemljama, SAD i Turskom članica Saveta za sprovođenje mirovnog Dejtonskog sporazuma, traži i da se ukinu tzv. "Bonska ovlašćenja" predstavnika za Bosnu, kojima on može menjati zakone i smenjivati lokalne funkcionere vlasti.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici Saveta ministara Unije, ambasadori zemalja članica EU u Političko-bezbednosnom komitetu su bez rasprave samo utvrrdili da treba nastaviti konsultacije sa "četiri preostala kandidata", pošto je Britanac Džons Pari odustao zbog neodložnih obaveza.

Sada su među kandidatima za budućeg, najpre na kratko međunarodnog, a potom samo predstavnika EU za BiH, grčki ambasador u UN Aleksandros Malijas, italijanski ambasador u Skoplju Majkl Đifoni, kao i jedan visoki estonski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: