Rešenje problema pasa lutalica?

Uprava za veterinu i društva za brigu o životinjama menjaju pristup u tretmanu napuštenih pasa i mačaka – od sada neće biti ubijanja životinja, piše Politika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2008.

02:34

Default images

Ovdašnjim napuštenim životinjama konačno se smeši bolja budućnost, jer je Srbija prva na Balkanu prihvatila novi propis kojim se zaposlenima u službama zoo-higijene ne dozvoljava ubijanje pasa i mačaka.

Isto tako, uključenje u projekat nacionalne sterilizacije “no kiling” (bez ubijanja) značiće manje surovosti i nemilosrdnog ponašanja prema psima i mačkama, a njih je minulih godina bilo, opominjali su javno i apelovali oni koji o ničijim kucama i macama na ulici ozbiljnije brinu.

Zoran Micović, direktor Uprave za veterinu, koja radi pod krovom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podseća da se u proteklom periodu intenzivno radilo na izradi propisa iz oblasti dobrobiti životinja.

Nacrt zakona o dobrobiti životinja pripremljen je u skladu sa direktivama, odlukama, odredbama veća Evropske unije i Evropske komisije, kao i preporukama OIE i evropskim konvencijama.

Mićović navodi i da je briga o napuštenim i izgubljenim životinjama u propisima posebno obrađena.

Recimo, prihvatilišta za napuštene životinje mogu osnovati pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a lokalna samouprava je dužna da obezbedi prihvatilište ukoliko ima napuštenih životinja na svojoj teritoriji.

Lokalna samouprava je takođe dužna da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilište, tako da se sa životinjom mora postupati tako da ona trpi što manje bola, patnje, straha i stresa. Svako u svom ataru trebalo bi da izrađuje programe kontrole i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine, kaže Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: