DSS: Sporazum za Beograd potvrđen

Beograd -- Na sastanku održanom u prostorijama DSS-a još jednom je potvrđen potpisani koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu između koalicija SPS-PUPS, DSS-NS i SRS-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Predstavnici Koalicije za Beograd, koju čine Srpska radikalna stranka, koalicija SPS-PUPS i koalicija DSS-NS, razmatrali su aktivnosti povodom konstitutivne sednice zakazane za 14. jul, saopšteno je iz Demokratske stranke Srbije.

Na sastanku je, uz prisustvo pravnih eksperata koalicije razmatran tok konstitutivne sednice i procedura izbora novih organa Grada Beograda.

Sastanku koalicije su prisustvovali Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke, Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije, Dubravka Filipovski iz Nove Srbije i Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije.

Međutim, kako B92 nezvanično saznaje, Demokratska stranka počela je pregovore o foermiranju većine u Beogradu sa socijalistima.

Prema tim saznanjima, SPS bi trebalo da dobije mesto predsednika Skupštine grada, a PUPS zamenika gradonačelnika, a manjinsku vlast trebalo bi da podrži LDP.

"Nisu ugroženi dogovori na lokalu"

Odlukom SPS-a da formira vladu sa ZES-om nisu ugroženi dogovori o koalicijama na lokalnom nivou sa narodnjacima i SRS-om, rekao je član GO SPS-a Zoran Anđelković.

Lokalnim odborima SPS-a povereno je da sami odrede sa kim će u svojim sredinama deliti vlast, tako da, kako je rekao Anđelković, formiranje vlade sa demokratama ne ugrožava raniji dogovor o podeli vlasti u Beogradu.

S druge strane, Dragan Đilas je izjavio da će u glavnom gradu vlast činiti ista većina kao i na republičkom nivou.

"Jasan stav Glavnog odbora je da lokalni organi partije mogu da prave koalicije kako misle da je dobro za njihove sredine. Ovim se ne dovodi u pitanje koalicija ni na jednom nivou koju SPS napravi sa DS-om ili DSS-om, SRS-om, to je juče jasno potvrđeno", kazao je Anđelković u Kažiprstu B92.

Ukoliko bi propao dogovor SPS-a sa radikalima i narodnjacima u Beogradu, Anđelković je ocenio da je moguće da u Beogradu vlast formiraju Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

U svakom slučaju, socijalisti su, prema njegovim rečima, danas u Srbiji povezujući faktor, jer će na republičkom nivou biti u vlasti sa demokratama, a u pojedinim lokalnim sredinama sa radikalima i DSS-om.

Đilas: U Beogradu kao na republičkom nivou

Kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izjavio je da je siguran da će glavni grad uskoro dobiti stabilnu gradsku vlast, koju će činiti ista većina kao i na republičkom nivou.

Za Srbiju je u ovom trenutku najvažnije da dobije proevropsku vladu i da se dogovor napravi na svim nivoima vlasti, koji uključuje Beograd i Vojvodinu, izjavio je Đilas Televiziji "Pink".

On je uveren da će se, nekoliko dana pošto bude formirana republička vlada, postići i dogovor o formiranju gradskih vlasti u Beogradu i pokrajinskih vlasti u Vojvodini.

Komentarišući izjavu portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića, Đilas je rekao da su se njegove procene pokazale kao netačne i da onaj ko ima tako malu viziju budućnosti Srbije i stalno misli u prošlosti, kao što misli gospodin Koštunica, ne može biti taj koji vodi zemlju napred.

"Zemlju napred može da vodi samo onaj koji ima dobru viziju i koji predviđa šta u budućnosti može da se desi", rekao je Đilas.

On je dodao da je veoma važno za budućnost Srbije što se Glavni odbor LDP-a izjasnio da će podržati republičku i gradsku vladu koju bi formirala Demokratska stranka i da je u ovom trenutku Srbiji neophodna ta manjinska podrška.

U svakom slučaju, LDP će biti opozicija koja će kritikovati sve što nije dobro, ali je značajno da ne postoje nikakvi problemi oko pitanja koja se tiču evropskog puta za Beograd i za Srbiju, rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 773 idi na stranu