Sve mlađi oboljevaju od raka kože

Solarijum i preterano izlaganje sunčevim zracima najveći neprijatelji kože i mladeža, posebno su ugroženi deca i mladi.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

10:35

Default images

Sunčevi zraci štete koži i utiču na širenje i pojavu novih mladeža. Zato je koži potrebna stalna zaštita, i zato je pre islaska na sunce obavezno namazati kremu sa zaštitnim faktorom. Tako koža tamni, ali bez opekotina ili pojave malignih melanoma, neprestano ponavljaju lekari.

Međutim, broj odraslih i dece koji dolaze u domove zdravlja da bi prekontrolisali kožu i mladeže veoma je mali. Lekari kažu da bi pažnju posebno trebalo da obrate osobe svetlog tena, posebno one sa puno mladeža.

"Potrebno je da se jave lekaru opšte prakse, ako dođe do promena. Tada mora da se uradi taj dubinski pregled", objašnjava Smilja Tomićević, specijalistkinja opšte medicine.

Česti odlasci u solarijum drugi su najveći neprijatelj kože i mladeža. Oni koji odlaze u salone bi trebalo da obrate pažnju na izbor solarijuma koji odgovara njihovom tipu kože, kao i da potraže stručne savete lekara i zaposlenih u salonima.

Države kao što su Austrija i Švedska, uvele su nacionalne programe sa besplatnim pregledima i savetima za samokontrolu mladeža. Opasni melanom, kao najteži oblik raka kože, sličan je bezopasnom mladežu, tako da lekari stalno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: