Nasilje u porodici u porastu

Istraživanja pokazuju da pojava nasilja u porodici beleži dramatičan rast u Srbiji. Kazne do 30.000 dinara ili mesec dana zatvora.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2007.

10:28

Default images

Istraživanje o prekršajima sa nasiljem u porodici u pravosnažno okončanim premetima, koje je sprovelo Udruženje sudija za prekršaje, pokazuje da u Srbiji ne postoji opština u kojoj 2004. te godine nije bilo porodičnog nasilja. Zbog nasilnog ponašanja partnera policija dobije prosečno 53 poziva dnevno. Samo 2004. godine bilo ih je više od 19.000, pokazuje istraživanje.

Protiv nasilnika policija je u proseku podnosila tri krivične prijave dnevno, odnosno 17 prekršajnih. Osuđujućom presudom pred redovnim sudovima okončano je 374 predmeta, a pred prekršajnim skoro 8.000.

Kakav odnos nasilnici imaju prema svojim delima pokazuje i snimak razgovora sudije i optuženog.

Sudija: Jeste vi ovo uradili? Je l’ bilo kao što piše?

Optuženi: Nisam ja njoj baš tako rekao i nisam je pretukao. Jeste bilo par šamara, ali nisu bile ni psovke tako grube.

Sudija: Da li se osećate odgovornim za ovo što vam se podnetim zahtevom stavlja na teret?

Optuženi: Da, ali da vam kažem sudija, mi smo se sutradan pomirili...

S obzirom na to da se žrtve boje da prijave nasilje partnera i da se prijavljuje samo oko 30 odsto slučajeva, stvarni broj je mnogo veći - više od 64.000 godišnje.

"U 92 odsto slučajeva izvršilac je muškarac od 40 do 50 godina starosti, srednjeg obrazovanja", kaže sudija Zoran Pašalić.

"Što se tiče broja nasilnih slučajeva u Beogradu, on je u tendenciji porasta, odnosno u celoj Srbiji smo došli do podatka da svaki 387. građanin jednom u svom životu izvrši nasilje u porodici", kaže on.

"Za ovu vrstu prekršaja zakonodavac je predvideo novčanu kaznu do 30.000 ili 30 dana zatvora. Praksa pokazuje da se uglavnom izriču novčane kazne", kaže sudija.

Projekat "Prekršaji protiv javnog reda i mira sa elementima nasilja", koji je rađen u saradnji sa američkim udruženjem pravnika, pokazuje između ostalog da po broju prijavljenih slučajeva fizičkog maltretiranja prednjači opština Lajkovac.

Nasilja u porodici najviše ima u Novom Sadu, najmanje u Kraljevu, a deca maltretiraju roditelje najviše u Valjevu.

"Postoje i slučajevi gde se žene javljaju kao nasilnici, daleko ređe. Mislimo da je posledica toga što muškarci ređe prijavljuju nasilje u porodici i što kad je muškarac u pitanju tzv. rodno nasilje. U tim slučajevima nije žena ta koja vrši nasilje već je to neko iz porodičnog domaćinstva, najčešće sin", kaže Pašalić.

Inače, prošle godine se čak 4.500 žena, žrtava porodičnog nasilja u Srbiji, obratilo za pomoć Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: