Sezona provala u stanove

U junu su obijena 102 stana Beogradu, dok provalnici 'vredno rade' i u drugim gradovima Srbije.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2006.

12:20

Default images

U MUP-u kažu da su u Beogradu najugroženiji stanari Vračara, Novog Beograda i Čukarice. "Najčešće se obijaju stanovi koji imaju jednu bravu, cilindričnu na ulaznim vratima ili dve slabije brave. Kao i stanovi koji su u prizemlju ili na prvom ili eventualno drugom spratu, a do kojih izvršioci mogu lako da se popnu i kroz prozor uđu u stan", kaže Ratko Kostić, šef odseka za suzbijanje provalnih krađa beogradskog SUP-a.

Sastavni deo provalničke opreme su lomilice, francuski ključ, čupalice i pajser pomoću koga lome vrata. Koriste i takozvane 'čvake', koje otključavaju cilindričnie uloške. Ipak, u SUP-u kažu da rizik od provale možete umanjiti ugradnjom jedne ili dve  sigurnosne brave.

"H brava je prva po sigurnosti i zaštiti. Njena cena je 9.800 dinara. Tu se vezuju šipke u obliku slova ha i ona je najbolja. Posle nje dolazi 'letva' brava. Ljudi je kupuju, pristupačna je 7.150 dinara", kaže jedan prodavac.

Ima i provalnika koji se ne libe da uđu u stan čak i ako u njemu nekoga ima. Tada ne zvone, ne proveravaju, nego idu od vrata do vrata i pokušavaju da ih otvore. U tom slučaju najčešće kradu jakne, tašne, mobilne telefone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: