Planiran atentat na Dodika

Banja Luka -- Dragan Jočić obavestio u petak premijera RS Milorada Dodika da je BIA presrela telefonski razgovor o pripremi atentata na njega.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Informaciju su objavile banjalučke Nezavisne novine, koje navode i da je baza te grupe u naselju Trn kod Laktaša. Urednik Nezavisnih novina Željko Kopanja za B92 kaže da informacije o pripremi atentata na Milorada Dodika treba shvatiti veoma ozbiljno, jer su došle iz samog vrha MUP-a Srbije.

"Mislim da je ministar Jočić dao i adresu sa koje su telefonski pozivi išli i upozorio gospodina Dodika da se priprema atentat na njega. Mi smo to znali već u subotu, ali nismo hteli da ometamo istragu, i bili smo u kontaktu sa prijateljima u MUP-u RS. Međutim, pojavila se informacija, tačnije dezinformacija, u Večernjim novostima, pa smo odlučili, uz saglasnost MUP-a, da objavimo sve što znamo."

Kopanja navodi i da su Milorada Dodika, nakon pobede na izborima, međunarodne agencije ocenile kao najjaču političku strukturu u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim rečima, bilo kakva dešavanja oko Dodika mogu imati refleksiju na skore izbore u Srbiji.

"Tu se može tražiti razlog, jer nije tajna da Dodik spada u krug ljudi bliskih Demokratskoj stranci Borisa Tadića, pa i jednom krilu DSS-a. Druga stvar, gospodin Dodik je sa svojom skupštinskom većinom u RS formirao specijalno odeljenje tužilaštva RS za borbu sa organizovanim kriminalom, imenovan je specijalni tužilac i najavljen žestok obračun. Postoji više razloga za ove ozbiljne pretnje", objašnjava Kopanja.

Nezavisne novine su objavile i da je MUP RS zbog pretnji Dodiku pojačao aktivnosti i prati sve sumnjive osobe i automobile na širem području Banjaluke. "Prema indicijama do kojih je došla policija, atentat je trebalo da bude izvršen zoljom koja bi dejstvovala na premijerov automobil u pokretu", pišu Nezavisne novine pozivajući se na izvore u policiji.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je "tačno da postoje informacije o pripremi atentata na premijera Milorada Dodika" i da su te informacije došle iz Beograda.

"Znali smo da će svi koji donose promene, nove ideje i prosperitet na ovom prostoru biti osuđivani i od retrogradnih i kriminalnih snaga. Naravno, nije bilo jednostavno proceniti da će neke kriminalne grupe pokušati da pripreme atentat na predsednika Vlade", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare.

"Budući da je ova informacija, koliko sam upoznat, došla od kompetentnih nadležnih službi, onda to ima ozbiljan karakter i traži kompetentan odgovor nadležnih službi RS i institucija BiH", rekao je predsednik Republike Srpske Dragan Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu