Dijalog u Kosovskoj Mitrovici

Televizija B92 emitovala je snimak debate Srba i Albanaca iz Mitrovice koja je održana u organizaciji Balkanske istraživačke mreže.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2006.

17:35

Default images

Više od četrdeset Srba i Albanaca uzelo je učešća u razgovoru koji je održan u sedištu Misije UN-a za Mitrovicu, pored mosta koji razdvaja te dve zajednice. Tokom debate pokrenuto je i pitanje statusa Kosovske Mitrovice, što će biti i tema naredne runde srpsko-albanskih pregovora u Beču.

Bivši kosovski premijer Bajram Redžepi nije želeo da govori o detaljima prištinskog plana za Mitrovicu navodeći da je pregovarački tim odlučio da predlog neko vreme bude tajan: " Ja sam bio za to da ovo bude transparentno od prvog dana i da se o istom vodi debata, medjutim, političko-strateška grupa i pregovarački tim imaju svoja pravila i pošto je reč samo o planu rada, koji još uvek nije definisan, oni žele da neke od pojedinosti budu predstavljene tokom razgovora u Beču. Čak i gospodin Roan koji ga je tražio nije dobio taj dokument, tako da je to njihova strategija“.

Predstavnik Srpskog nacionalnog veća Nebojša Jović naveo je da Srbi nemaju jedan plan za Kosovsku Mitrovicu, da su spremni na kompromis i da analiziraju sve predloge. Jović je istakao da SNV trenutno nudi tri predloga za status tog grada: " I naš predlog je da je najbolje rešenje za severnu Mitrovicu da ona dobije status posebne opštine, odnosno jedno od najboljih rešenja. Dakle da dobije opštinu, ali da ima institucionalnih veza i obaveza s južnom Mitrovicom. To je bio drugi predlog, a treći predlog koji trenutno za nijansu ima prednost, jeste da se severna Mitrovica pripoji Zvečanu, gde bismo imali stabilnu opštinu. Imamo neku prirodnu granicu, ne državnu, već opštinsku“.

Bajram Redžepi je predložio formiranje dve podopštinske jedinice jedne opštine koje će imati svog predsednika opštine, svoju skupštinu i lokalnu vladu, a celokupnom organizacijom upravljaće medjuanrodni predstavnik. Nebojša Jović ocenio je taj plan kao ne praktičan: " Možemo pričati o Mitrovici, ali pre Mitrovice moramo tražiti formiranje isto za Peć, da tamo napravimo plan gde imamo dve opštine. To nije uslov za Mitrovicu, mi ne postavljamo uslove, samo razgovaramo. U Peći, Đakovici, Prištini uopšte nemate srpskog življa. Hajde da tamo pravimo multietničnost, pa kad ovaj program gospodina Redžepija bude preslikan na Peć, Gnjilane, Prištinu, mi ćemo ga oberučke prihvatiti i za Kosovsku Mitrovicu“.

U javnoj diskusiji su još učestvovali i Miomir Dašić, trener košarkaškog tima BAMBI, Taip Kabaši, trener rukometnog tima Trepča, Edon Ramadani, muzičar iz benda 'Marigona' i Miodrag Radović, muzičar iz benda 'Lazy'. Jeta Džara, direktorka BIRN-a za Kosovo, bila je moderatorka debate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: