O viznim olakšicama na jesen sa EU

Delegacije državne zajednice i Srbije predstavile su u Briselu ekspertima EU predlog za vizne olakšice.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2006.

17:05

Default images

Direktorka kancelarije za pridruživanje Srbije Tanja Miščević kaže za B92 da su u tom predlogu proširene kategorije stanovništva na koje će se olakšice odnositi, pa će tako pored studenata, diplomata i naučnih radnika, vize lakše dobijati i lica koja putuju zbog lečenja, novinari, zaposleni u nevladinom sektoru, vozači kamiona, piloti i svi oni koji su poslovno vezani za zemlje EU.

Evropska komisija je takav predlog državne zajednice pozitivno ocenila, kaže Tanja Miščević. Ona dodaje da se planirano poskupljenje za šengenske vize sa 35 na 60 evra, najverovatnije, neće odnositi na Srbiju: "Prema onome što smo čuli u Komisiji, i juče i danas, to poskupljenje se neće odnositi na građane SCG ukoliko mi ubrzo dobijemo mandat za ove pregovore o viznim olakšicama. Mandat moramo dobiti do kraja godine, da se to poskupljenje viza ne bi na nas odnosilo i ja sam poprilično optimistična da se poskupljenje viza neće odnositi na nas od 1. januara 2007.“

Odluka o početku formalnih pregovora o viznim olakšicama, prema rečima Tanje Miščević, neće zavisiti od političkih uslova koje je Evropska unija postavila Srbiji u procesu pridruživanja: "U slučaju olakšavanja viznog režima, odnosno pregovora o ovom sporazumu, politički uslovi, pošto je reč o tehničkim pregovorima, nemaju toliko značajnu ulogu kao u odnosu na naše pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Praktično, to bi trebalo da znači da ćemo sa pregovorima o viznim olakšicama nastaviti čak i ako dođe do zaustavljanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.“

"Konačnu odluku o početku pregovora o viznim olakšicama Evropska komisija trebalo bi da donese u septembru ili oktobru", dodaje Tanja Miščević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: