Osnovan LDP

Srbija je danas dobila još jednu stranku: osnovana je Liberalno-demokratska partija, za čijeg predsednika je izabran Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2005.

09:52

Default images

Nekadašnja frakcija Demokratske stranke koju predvodi Čedomir Jovanović prerasla je u Liberalno-demokratsku partiju. Rukovodstvo nove partije, između ostalih, čini i nekoliko bivših, kao i jedan sadašnji poslanik sa liste Demokratske stranke.

U predsedništvu Liberalno-demokratske partije, pored ostalih, izabrani su i Branislav Lečić, nekadašnji zamenik ministra policije Nenad Milić, Nenad Prokić, Nikola Samardžić, bivši predsednik vojvođanske vlade Đorđe Đukić, kao i poslanici iz bivšeg saziva republičkog parlamenta Dragan Pavlović, Mile Korićanac, Milka Marinković i Dušica Anđelković.

Čedomir Jovanović, lider nove stranke čije se šanse na sledećim izborima tek procenjuju, izjavio je da su osnivači LDP-a odlučili da naprave partiju, jer još uvek živimo u Miloševićevoj Srbiji u kojoj veličaju ratne zločince i kriminalce. "Oni koji su izgubili 5. oktobra, misle da su pobedili 12. marta kroz Đinđićevo ubistvo. Tačno je da vode jer danas u Srbiji nema ni jedne zvanične ideje koja je nalik na ideje Zorana Đinđića", rekao je Jovanović.

"Ako neko želi u ovoj sali 5. oktobar onda treba da zna da put do 5. oktobra vodi kroz diskontinuitet sa Srbijom prošlosti, koja nije diskontinuitet samo sa Miloševićem nego i sa nama samima. Milioni su stali iza te ideje, cele institucije i politički sistem, i zato to treba počistiti gvozdenom metlom. Ako treba, i sa Milanom Obradovićem, što da ne?!"

Jovanović je rekao da je Srbija sto godina kroz teror bila prisutna na Kosovu, da je ratom došla i ratom otišla i dodao da sada treba da budemo prisutni ekonomski.

Njegov najbliži Saradnik Branislav Lečić ovako je objasnio budući pravac stranke: "I da znate pravo ime partije. LDP znači, a to mi je rekao gređanin iz ovoga grada spontano na ulici: levo, desno, pravo u centar"

Kao budući koalcioni partneri LDP-a označeni su Građanski savez, Liberali Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, DHSS, kao i Liga za Šumadiju. Na osnivačkoj skupštini bili su i bivši šef DB-a Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Osnivačku skupštinu su pozdravili i lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać i predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić.

Šanse LDP-a su strast i volja

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da ta stranka ima budućnost, jer se u njoj nalazi snažna ideološka volja i politička strast: "Liberalno-demokratska frakcija, koja sada postaje partija, interesantna je po tome što se tu nalazi koncentrisana jedna snažna ideološka volja i snažna radikalna ideološka kritika ili politička strast i po tome ta stranka ima budućnosti, zato što kada imate veliku strast i volju, onda nešto možete da i napravite. Sve naše stranke su, pogotovo one parlamentarne, manje više izlapele, da tako kažem".

Antonić međutim smatra da su mane za tu stranku to što u tom segmentu biračkog tela nema mnogo birača, on ocenjuje oko pet odsto: "Za te iste birače se bore još neke druge partije, koje su slične i koje su vezane za 5. oktobar, tako da, ukoliko bi se napravio jedan blok tih radikalno-kritičkih partija, onda je moguće da bi on mogao da preskoči ovaj cenzus od pet posto. Ukoliko idu svaka za sebe, mislim da može biti problem, čak i ukoliko se spusti cenzus na dva posto. "Osim prelaska Đorđa Đukića iz Demokratske stranke, prelazak poslanika  iz drugih partija u Liberalno demokratsku, prema Antoniću, može da se očekuje. Međutim, to će se dešavati samo ako istraživanja javnog mnjenja pokažu da nova stranka može da pređe cenzus.

Todorović: LDP neće ugroziti DS

Formiranje Liberalno-demokratske partije neće ugroziti Demokratsku stranku, rekao je portparol demokrata Đorđe Todorović.

"Svi koji su želeli da napuste DS, otišli su u LDP dok je još bila udruženje građana. Osnivanje te stranke neće ugroziti DS, ni kada je u pitanju odlazak članstva, ni kada je u pitanju broj glasača", rekao je Todorović agenciji Beta.

Dodao je da "svako ima pravo da se politički organizuje" i da je danas formirana LDP, u čijem su članstvu mahom bivši funkcioneri demokrata, samo još jedna od više od 300 stranaka u Srbiji. Todorović je kazao da je "pitanje šta može da postigne LDP", i da li će samo dodatno "usitnjavati" glasačko telo demokratskog bloka u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: