Rezolucija SB UN o Siriji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se zahteva od Sirije da saradjuje sa UN.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

22:23

Default images

Saradnja se traži u vezi sa istragom o ubistvu bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Rezoluciju je prihvatilo svih 15 članica, pošto su SAD i Francuska, koje su predložile nacrt rezolucije, pristale da se izbace odrednice o ekonomskim sankcijama i da se, umesto toga, razmotre eventualne "dalje akcije" ukoliko Sirija ne saradjuje.

U rezoluciji se zahteva da Sirija u potpunosti saradjuje u istrazi UN o ubistvu Haririja i traži da Damask privede i omogući istražiteljima UN da ispitaju sve osobe osumnjičene da su učestvovale u ubistvu.

Rezolucija predvidja i uvodjenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine u inostranstvu osobama koje istražni tim UN ili libanska vlada smatraju osumnjičenima. Članicama Saveta bezbednosti UN će, medjutim, biti omogućeno da ulože prigovor na bilo koje ime s liste.

Više od deset ministara inostranih poslova ili njihovih zamenika iz 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN doputovalo je u Njujork na sastanak, što govori o važnosti glasanja.

Istražni tim UN, predvodjen nemačkim tužiocem Detlefom Melisom, nastavlja istragu o ubistvu Haririja do 15. decembra. Melis je u svom izvrštaju naveo da su zaveru za ubistvo Haririja koji je poginulo 14. februara u eksploziji u Bejrutu zajedno sa još 22 osobe, organizovali sirijski i libanski bezbednosni zvaničnici. U izveštaju se navode kao mogući osumnjičeni brat i zet sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Sirija je negirala te optužbe.

Šaron: Iran i Sirija sponzori terorizma

Izraelski premijer Ariel Šaron danas je u govoru pred parlamentom optužio Siriju i Iran da su sponzori terorizma.

"Poziv iranskog predsednika (Mahmuda Ahmadinežada) da se Izrael izbriše sa karte sveta, pokazuje šta mnogi u regionu žele ali se plaše da glasno kažu", rekao je Šaron, obraćajući se poslanicima Kneseta.

On je dodao da teroristima iz "Irana i Damaska, Gaze i Dženina, Tulkarema i Kabatije, Hebrona i Vitlejema, ne trebaju razlozi ili izvinjenja, veća samo prilika" da urade ono što su namerili.

On je dodao da će Izrael "nastaviti da se brani" i da će "udariti po izvršiocima terorizma", aludirajući na prošlonedeljni samoubilački napad u kojem je poginulo pet Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: