Nestalo nekoliko ljudi iz SCG

Na Tajlandu je, u cunamiju, nestala porodica i jedna devojčica iz Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2004.

08:33

Default images

O njima familije od nedelje nemaju nikakve informacije. U mestu Kao Lak na Tajlandu nestala je porodica Ilić-Urumović, kao i trinaestogodišnja Aleksandra Mihailović.

Aleksandra Mihailović ima švedsko državljanstvo. Njen otac Živojin Mihailović u izjavi za B92 iz Švedske, povodom ovog tragičnog događaja kaže: "Poslednji put smo se čuli dan ili dva pre ove katastrofe. Bila je u Kao Laku, tamo su išli jednim malim brodom i talasu su ih izbacili napolje. Svi su se ostali spasili osim nje. Bila je sa dve familije, prve komšije naše ovde, četvoro odraslih i troje dece".

On dodaje da informacije porodica dobija uglavnom preko Interneta. "Imamo i kontakte dole na licu mesta, puno njih se trude i informišu, ali nažalost sve loše vesti", kaže otac nestale devojčice.

Nestala porodica Ilić - Urumović

Nestao petogodišnji Aleksandar
Nestali su Nina Ilić, Vladan Urumović i njihov petogodišnji sin Aleksandar Ilić-Urumović. Svo troje su državljani SCG i Švedske, a nestali su u mestu Kao Lak. Porodica je na Tajland ušla sa švedskim pasošima, pošto imaju i državljanstvo Švedske i SCG. Tročlana porodica, koja živi u Stokholmu, otputovala je prošle nedelje na odmor na Tajland i od tada nema nikakvih informacija o njima. Marijana Ilić, Ninina sestra, pokušava da sazna šta sa njima dogodilo: "Još ne mogu shvatim da li su živi, da li su mrtvi, da li su nestali, da li su zagubljeni. Još uvek ništa ne znam o njima. To je jedino što znam".

Marijana kaže da ne postoji sajt ili organizacija koju nije kontakirala u poslednjih nekoliko dana. I od našeg ministarstva inostranih poslova i od švedskog dobila je isti odgovor – kada nešto budu saznali, javiće. "Pokušala sam da stupim u kontakt čak i sa ljudima koji žive tamo na Tajlandu. Jedna devojka mi je pomogla, stavila je sestrinog sina sliku na jedan sajt i napisala tekst uz to i sad čeka odgovor", kaže Marijana.

Kao Lak se nalazi na Tajlandu, a kako se navodi u lokalnim novinama na engleskom jeziku, u tom mestu ima oko 4.000 umrlih ili nestalih.

MIP preduzima sve mere

Kao Lak pre katastrofe
Ambasador SCG u Švedskoj Dejan Vasiljević rekao je za Radio-televiziju Srbije da je od švedskih vlasti saznao za još jednu porodicu iz SCG, Mihailović, koja je takođe pošla iz Švedske, i da švedske vlasti pokušavaju da utvrde spiskove nestalih. "Dok god nemamo potvrdu da su nestali ili da im se nešto dogodilo, moramo se nadati", rekao je Vasiljević.

Ministarstvo inostranih poslova SCG je saopštilo da se preduzimaju sve mere kako bi bio utvrđen tačan broj građana SCG u pogođenim područjima kako bi im bili pruženi pomoć i zaštita. MIP je stupio u kontakt s ministarstavima inostranih poslova pogođenih zemalja, domaćim turističkim agencijama i diplomatsko-konzularnim prestavništvima SCG.

Vlada Srbije je obezbedila 40 tona humanitarne pomoći u lekovima, hrani i odeći za žrtve cunamija u jugoistočnoj Aziji. Vlada je organizovala i prevoz, kako bi pomoć stigla do ugroženih zemalja, saopšteno je iz Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: