Istraga o zlostavljanju iračkih zarobljenika

Izvor: B92

Subota, 31.05.2003.

20:08

Default images

Ministarstvo odbrane u Londonu potvrdilo je da je pokrenuta istraga protiv jednog britanskog vojnika na osnovu fotografija, koje navodno pokazuju zlostavljanje iračkih ratnih zarobljenika. Mladog britanskog vojnika, pripadnika Prve kraljevske streljačke regimente, čije ime nije objavljeno, uhapsila je civilna policija, posle prijave zaposlenih u jednoj fotografskoj radnji u grofoviji Stafordširu. Na fotografijama napravljenim sa filma koji je taj vojnik doneo na razvijanje vide se, navodno, Iračanin vezanih nogu sa povezom preko usta, obešen o kuku kamiona dizalice, kao i britanski vojnici koji, kako je preneo tabloid San, u blizini zarobljenih Iračana obavljaju seksualne radnje. Vojnika koji je doneo film na razvijanje preuzelo je istražno odelenje ministarstva odbrane. Kako saznaje BBC, ministarstvo je zgroženo ovim slučajem, koji, kako se čini, mada je istraga tek na početku, predstavlja kršenje Ženevskih konvencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: