OEBS odao počast Đinđiću

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

16:15

Default images
Sastanak Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beču počeo je komemoracijom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću. Na početku sastanka ubijenom predsedniku Vlade Republike Srbije minutom ćutanja odata je počast, nakon čega je predsedavajući Stalnog saveta, ambasador Holandije pri OEBS-u Justus de Viser najoštrije osudio brutalno ubistvo srpskog premijera i izjavio saučešće porodici preminulog i stanovništvu Srbije. "Smrt Đinđića predstavlja ozbiljni korak unazad za Srbiju, ali i međunarodnu zajednicu", kazao je on, ukazujući na značaj srpskog premijera za reformske procese u Srbiji i regionu. "Očekujemo da napredak, započet proteklih godina, približavanjem zemlje Evropi i međunarodnim organizacijama neće biti ometen ovim aktom nasilja", naglasio je holandski ambasador. Podršci naporima srpskih vlasti nakon atentata u Beogradu pridružili su se šefovi delegacija svih zemalja članice OEBS-a.

Sve susedne zemlje naglasile su veliki doprinos premijera Đinđića poboljšanju odnosa u regionu, kao i regionalnoj stabilnosti. Diplomatski predstavnici Albanije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske izrazili su nadu da će pozitivni trendovi koje je Đinđić pokrenuo zaživeti u pravcu približavanju regiona evropskim institucijama, što je bila njegova vizija. Ambasador Italije u ime Evropske unije stavio je naglasak na potrebu da se brzo pronađu i kazne počinioci tog zločina. SAD su u svojoj izjavi stavile naglasak na lični doprinos srpskog premijera i političkoj hrabrosti da "donese prave odluke u pravom trenutku", istakavši da podržavaju takav koncept budućeg političkog razvoja u Srbiji i Crnoj Gori.

Ambasadorka Norveške je skrenula pažnju da su snage protiv demokratske i proevropske Srbije i Crne Gore još uvek jako snažne, te da je pravi trenutak da međunarodna zajednica doprinese demokratskim snagama u zemlji. Najdirljivije izlaganje imao je ambasador Jermenije, jedan od najiskusnijih članova Stalnog saveta. On je rekao da istorija pokazuje da najčešće u političkim atentatima stradaju ljudi koji se zalažu za nadu, slobodu, toleranciju i pomirenje. Jermenski diplomata je naglasio da ako postoji ikakva uteha u teškim trenucima narodu u Srbiji to je da se premijer Đinđić našao na listi na kojoj se već nalaze Linkoln, Gandi, Martin Luter King, Rabin, i drugi koji su se političkim aktivnostima zalagali za ljudske vrednosti i to platili životom. U neformalnim kontaktima ambasadoru Srbije i Crne Gore pri OEBS-u Branislavu Milinkoviću su mnoge diplomate koje su lično poznavale Đinđića, među njima i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Frajmut Duve, izjavile saučešće. Takođe je i generalni sekretar Jan Kubiš preko srpsko-crnogorske delegacije uputio svoje izraze saučešća stanovništvu i Vladi Srbije, istovremeno podvukavši da je trenutak da OEBS i međunarodna zajednica daju podršku demokratskim snagama, da se možda još jednom promisli nastup prema zemlji u kojoj su sada, poslednjim činom, pro-evropske snage doživele udarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: