Usvojena Ustavna povelja

Izvor: B92

Subota, 07.12.2002.

10:05

Default images

Devet meseci posle potpisivanja "Beogradskog sporazuma", u petak uveče je usvojena Ustavna povelja nove državne zajednice Srbije i Crne Gore. Povelja je usvojena jednoglasno, na sednici Komisije za uzradu Ustavne povelje u Beogradu. Institucije sistema nove države trebalo bi da budu formirane do 31. januara sledeće godine. 

Posle celodnevne sednice vest je novinarima preneo član Komisije iz Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić. "Usvojili smo Ustavnu povelju državne zajednice Srbije i Crne Gore, ostaje samo da ona prođe kroz parlamente i postane zvaničan dokument. Srbija i Crna Gora, kao dve stare evropske države, međunarodno priznate još u prošlom veku, s punim pravom nastoje da i u novoj zajednici zadrže značaj državnih obeležja. Uvereni da treba da ponovo počnemo, došli smo do novog početka u zajedništvu. Možemo slobodno reći da je to početak izgradnje nove kuće gde će biti prostora za obe porodice, samostalne, vlasne da odlučuju o sopstvenom životu. Kako misle da treba, Crna Gora i Srbija će raditi, ali ipak bratski i saborno, što će odgovarati njihovim interesima. Završili smo posao oko pisanja dokumenta kako bismo prvi put za poslednju deceniju stvorili jednu državnu zajednicu koja će biti deo porodice naroda i država naprednog i slobodnog sveta", kaže Jočić.

Sva tri parlamenta bi trebalo da o Povelji odlučuju za 10 do 15 dana, pošto budu formulisani ustavni zakoni. Predsednik Veća građana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović ocenio je da je ispunjen bitan uslov za prijem u Savet Evrope. "Pitanje je da li će Komitet to prihvatiti kao jedan korak, ili će sačekati da to usvoje parlamenti, jer amandman glasi da bar dva parlamenta treba to da usvoje, to onda znači da bi to trebalo da bude u drugoj polovini decembra. Tada bi bio održan sastanak Komiteta ministara i mi bismo na januarskoj sednici Parlamentarne skupštine digli zastavu na jarbol i to bi bio kraj", rekao je Mićunović.

Mićunović je dodao da će ustavnim zakonima biti određen datum od kog teku svi rokovi u Ustavnoj povelji. Funkcioner Socijalističke narodne partije Zoran Žižić izrazio je uverenje da u Crnoj Gori neće biti održan referendum o državnom statusu, čije se raspisivanje dozvoljava Ustavnom poveljom. "Potpuno je besmisleno da posle 3 godine, kada državna zajednica Srbija i Crna Gora uđe u evropske institucije, sve to bude razvaljivano. To je samo moje ubeđenje, videćemo da li će se to i desiti", naveo je Žižić.

Ustavna povelja usvojena je posle burnih rasprava članova Komisije, izazvanih pre svega zahtevom Socijalističke narodne partije vezanim za datum od kog teku rokovi predviđeni Ustavnom poveljom i nekim uslovljavanjima vezanim za Zakon o sprovođenju Povelje, s čim se neki članovi delegacije Demokratske partije socijalista nisu složili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: