ZAKONODAVNI ODBOR PODRZAO OMNIBUS-ZAKON, DSS UZDRZAN

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2002.

18:00

Default images
Zakonodavni odbor Skupstine Srbije podrzao je u ponedeljak Predlog zakona o utvrdjivanju nadleznosti Vojvodine, koji je podnela Skupstina te pokrajine. Protiv tog predloga glasali su poslanici Socijalisticke partije Srbije i Stranke srpskog jedinstva, dok su predstavnici Demokratske stranke Srbije bili uzdrzani. Poslanik DSS i clan Zakonodavnog odbora Djordje Mamula rekao je da omnibus-zakon "nije uskladjen s pravnim sistemom" i postavio pitanje da li se "jednim zakonom moze regulisati vise oblasti". On nije precizirao da li ce poslanici te stranke glasati za omnibus-zakon ili ce, kao na Zakonodavnom odboru, biti uzdrzani.

Zakonodavni odbor podrzao je i predloge zakona o budzetskom sistemu i lokalnoj samoupravi. Protiv Predloga zakona o lokalnoj samoupravi bili su predstavnici Odbora iz redova socijalista, a SSJ je bio uzdrzan.

Clanovi Odbora iz DSS podrzali su predlozen zakon, ali su najavili da ce na taj predlog podneti amandmane, kako bi "zakon o lokalnoj samoupravi doveli u zeljene okvire", jer je "nedorecen, konfuzan i sumnjiv u odnosu na Ustav".

Poslanici Skupstine Srbije u utorak ce poceti raspravu o omnibus-zakonu o vracanju dela drzavnih nadleznosti Vojvodini. Donosenjem zakona, Vojvodina bi trebalo da dobije nadleznost u vise od 20 oblasti, ukljucujuci zaposljavanje, zdravstvo, penzijsko i invalidsko osiguranje, obrazovanje, javno informisanje i kulturu. Predsednik reformista Vojvodine Miodrag Isakov izjavio je za B92 da vojvodjanske stranke ocekuju usvajanje ovakvog zakonskog projekta pre svega jer je to ispunjevanje jednog od predizbornih obecanja DOS, a to su decentralizacija drzave, njena regionalizacija i puna afirmacija autonomije Pokrajine. Zakon nece doneti spektakularnu promenu polozaja Vojvodine, ali je prvi korak u pravcu vracanja pune autonomije i time bi bila pokazana dobra volja obe strane, kaze Isakov. "Mi smo dobru volju demonstrirali cekajuci na to vise od godinu dana, a sada je na redu Skupstina Srbije da pokaze dobru volju i usvoji taj zakon. To je minimum ovlascenja koja se prenose na autonomiju Vojvodine i to je sve prvi korak u pravcu pravih, trajnih i kvalitetnih resenja koja treba doneti novim Ustavom Srbije i zato vec sada za nas prioritetno pitanje postaje donosenje novog Ustava Srbije", zakljucuje Isakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: