"KINA IMA RAZUMEVANJA ZA SRJ"

Izvor: B92

Subota, 12.01.2002.

18:00

Default images
Jugoslovenska delegacija predvodjena predsednikom Vojislavom Kostunicom koja boravi u zvanicnoj poseti Kini otputovala je u Sangaj.

Kostunica je u cetvrtak razgovarao sa premijerom Dzu Zungdijem i predsednikom Kongresa Li Pengom, iz Pekinga javlja specijalni izvestac B92 Jasmina Karanac.

Obe strane u ovim razgovorima ocenile su da je poseta nase delegacije Kini vazna za dalje odnose dveju zemalja, a pokrenuto je i pitanje nasih finansijskih obaveza prema bankama i privrednicima u NR Kini. Razgovori na ovu temu trebalo bi da budu nastavljeni za mesec dana u Beogradu.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je posle razgovora na nivou dveju vlada da kineska strana ima razumevanja za to sto ce nasoj zemlji biti potrebno jos vremena da ispuni svoje obaveze prema Kini.

Jugoslavija je Kini duzna oko 650 miliona dolara i ti dugovi poticu iskljucivo iz ranijih godina. Najveci dugovi su za naftu, oko 240 miliona dolara, robni kredit vredan 200 miliona dolara, a pored toga u dva navrata Kina dala je po 100 miliona dolara kao finansijsku podrsku stabilizaciji dinara.

Delegacije vlada dveju zemalja potpisale su i ugovor o humanitarnoj pomoci Jugoslaviji u vrednosti od oko 3,5 miliona dolara.

Poseta jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice Pekingu vrlo je zapazena u Kini. Svi kineski mediji opsirno su izvestavali o susretu nase delegacije sa zvanicnicima NR Kine, a na naslovnim stranama dnevnih listova osvanule su zajednicke fotografije jugoslovenskog i kineskog predsednika. Na centralnom pekinskom trgu Tjenanamen mnostvo gradjana posmatralo je polaganje venca Vojislava Kostunice kineskim herojima. Tom prilikom intonirane su kineska i jugoslovenska himna u centru Pekinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: