EPS ne odustaje od podele dobiti

U Elektroprivredi Srbije kažu da će poskupljenje struje od 1. marta omogućiti redovno održavanje sistema, ali ne odustaju ni od podele dobiti.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

22:46

Default images

Uprkos ranijem protivljenju, Vlada Srbije usvojila je odluku o poskupljenju struje. U EPS-u kažu da će uvećanje cene struje od 59 para po kilovat- satu omogućiti održavanje sistema. ali i i da će Sindikat nastaviti da insistira da odmah počne isplata dobiti.

Momčilo Cebalović, direktor sektora za odnose sa javnošću u EPS-a insistira na tome da je i uz najnovije poskupljenje struja u Srbiji najjeftinija u regionu.

Ipak, u EPS-u još nije moguće dobiti podatke koliki su troškovi proizvodnje 1 kilo- vata, a koliko košta distribucija do domaćinstava.

"Elekrtoprivreda Srbije sada ne može da izađe u javnost i da kaže proizvodna vrednost kilovat- sata je tolika, jer to nije pametno, pre svega zbog konkurencije koja se pojavljuje i na regionalnom tržištu, ali je sigurno da celu strukturu kolovat- sata određuje Agencija za energetiku", objašnjava on.

U protekle dve godine EPS je poslovao sa gubitkom, ali Cebalović kaže da bi slika bila drugačija kada bi to preduzeće uspelo da naplati dugovanja od preko pola milijarde evra.

Pa ipak, za 2010. je ocenjeno da će biti uspešna godina, zbog čega Sindikat insistira da odmah počne isplata dobiti, koja bi zaposlenima bila isplaćivana kao mesečni dodatak platama u iznosu od oko 9000 dinara.

"Daleko manje bi otišlo akontativno u zarade zaposlenih nego što bi bili efekti poskupljenja, što znači negde oko 30 odsto. Više od 70 odsto efekata poskupljenja će otići u remonte, održavanje i investicije, jer od marta do decembra svake godine oko 400 miliona evra se uloži u proizvodne kapacitete EPS-a", kaže Cebalović.

U EPS-u demantuju navode da je to preduzeće izvozilo struju u zemlje regiona dok je od građana Srbije traženo da je štede.

Cebalović objašnjava da je bilo havarijskih isporuka struje radi pomoći susednim zemljama, koje na isti način pomažu Srbiji kada je to potrebno.
Gostovanje Momčila Cebalovića u vestima B92 možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: