Hitna pomoć MMF-a za Haiti

MMF će do petka prebaciti vladi Haitija 114 miliona dolara, kako bi joj pomogao da ponovo stane na noge i obnovi ekonomiju koju je uništio zemljotres.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

17:41

Default images

Taj zajam uključuje 102 miliona dolara novih vanrednih finansija koje je u sredu odobrila uprava MMF, preneo je Rojters. Haiti neće plaćati kamate na zajmove MMF sve do kraja 2011, što predstavlja deo paketa mera, dogovorenog prošle godine radi pomoći siromašnim zemljama u borbi s posledicama globalne finansijske krize, navedeno je u saopštenju MMF.

Šef misije MMF na Haitiju Korin Delehat je izjavila da vlada te zemlje očekuje skok tražnje inostranih valuta nakon što se obnovi uvoz. Zbog toga je od veoma velikog značaja za vlasti da imaju stranu valutu u rezervama kako bi podmirile skok tražnje , što bi, u suprotnom, dovelo do veoma visoke inflacije.

Delehat je ukazala da će biti neophodni "dugoročni napori" međunarodne zajednice da se ta zemlja izvede na put održivog razvoja.

Ona je podsetila da je oko 80 odsto kapaciteta tekstilne industrije te siromašne zemlje, koja je smeštena van glavnog grada Port-o-Prensa, još u stanju da proizvodi i da bi stoga, nakon što se popravi razrušena glavna luka, izvoz tekstila mogao biti nastavljen.

Tekstil učestvuje sa oko 90 odsto u izvozu Haitija i ima veliki udeo u vladinom prihodu.

Delehat je ukazala da će međunarodne agencije, uključujući MMF, Svetsku banku i Ujedinjene nacije, u februaru početi procenu štete koju je naneo zemljotres, što će pomoći da se odredi neophodna visina pomoći za obnovu.

Grupacije za borbu protiv siromaštva su pozvale MMF i druge međunarodne institucije da otpišu dug Haitija.

Oko 1,2 milijarde dolara duga Haitija MMF-u i Svetskoj banci otpisan je u julu prošle godine, u znak priznanja međunarodne zajednice za napredak koji ta zemlja ostvaruje u sprovođenju ekonomskih reformi i upravljanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: