Dejanovićeva: Zločin pravi termin

Događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine trebalo bi u skupštinskoj rezoluciji nazvati zločinom, smatra predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Izvor: Beta

Sreda, 27.01.2010.

00:09

Default images

"Događaje u Srebrenici koje će parlament osuditi treba nazvati zločinom", rekla je ona u intervjuu "Večernjim novostima" i dodala da očekuje da će rezolucija o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i zločina nad Srbima u bivšoj SFRJ, dobiti veliku podršku u Skupštini.

Na pitanje da li će socijalisti, čiji je funkcioner, glasati za tu rezoluciju u slučaju da se upotrebi reč genocid, Đukić-Dejanovićeva je rekla da bi se u tom slučaju o tome razgovaralo na sastanku poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje ko piše rezoluciju, ona je rekla da to radi "određeni broj poslanika koji će se najverovatnije pojaviti kao predlagači teksta".
Navodeći da je nosilac tih aktivnosti Demokratska stranka, Đukić-Dejanovićeva je rekla da bi sednica parlamenta o tom pitanju mogla da bude zakazana početkom februara.

Ona je navela i da rezolucija o Srebrenici ne može uzdrmati vladajuću većinu, kao i da je jasno da će za njeno donošenje biti obezbeđena podrška većine poslanika Skupštine Srbije.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića su, po ulasku u Srebrenicu od 11. jula do 19. jula 1995. godine, organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: