EPS: Rekordna potrošnja struje

U Elektroprivredi Srbije (EPS) kažu da je zbog potrošnje struje ugrožen elektroenergetski sistem i da se tek očekuje rekordna potrošnja.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.01.2010.

14:28

Default images

U Srbiji je danas zabeležena najniža temperatura od minus 18 stepeni u Timočkoj karajini. A i za sutra se najavljuje takođe veoma hladno vreme sa snegom. Može li to Elektroprivreda Srbije da izdrži - pitanje je na koje se ne može dobiti direktan odgovor, jer kako nam je rekao PR tog javnog preduzeća, Momčilo Cebalović, EPS će o tome javnost obavestiti tek u četvrtak.

U međuvremenu je pomoćnik direktora EPS-a Zoran Manasijević saopštio da je potrošnja električne energije u Srbiji juče premašila 152 miliona kilovat-sati i počela da ugrožava redovno snabdevanje strujom.

Već sutra, očekuje se obaranje do sada zabeleženog rekorda u potrošnji od 156 miliona kilovat-sati i približavanje do nedavno nezamislivog nivoa od 160 miliona kilovat-časova, rekao je Manasijević ukazujući da je potrošnja veća nego u vreme gasne krize.

Sa postojećim kapacitetima nije moguće dalje povećavanje proizvodnje da bi se pratila neverovatna potrošnja izazvana grejanjem na struju.

Zbog toga što potrošnja ugrožava redovno snabdevanje očekuje se i povećanje broja kvarova i ispada, posebno na distributivnom nivou, poručuju iz EPS-a.

Kako su ocenili u EPS-u, odlaganje poskupljenja struje umanjiće prihod tog preduzeća za četiri milijarde dinara i ugroziti planove za remonte i investicije u 2010. Opširinije o ovoj temi možete čitati u našoj rubrici Biz.

A situacija u Beogradu, gde je i najveća potrošnja, stabilna je i nema većih kvarova, kažu u “Elektrodistribuciji Beograd”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: