Samit lidera Afrike i Južne Amerike

U Venecueli je počeo samit lidera Afrike i Južne Amerike, a domaćin, predsednik Ugo Čaves, smatra da će skup pomoći okončanju ekonomske dominacije zapada.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 27.09.2009.

01:11

Default images

Samitu na venecuelanskom ostrvu Margarita bi trebalo da prisustvuje 28 lidera Afrike i Južne Amerike, među kojima su libijski vođa Moamer Gadafi, kao i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe.

"Stvorićemo dva velika pola moći", rekao je Čaves, uz ocenu da će sastanak pomoći zemljama u razvoju da uspostave jače trgovinske veze i manje se oslanjaju na Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Mi "želimo svet gde neće više biti imperijalizma, gde ćemo biti slobodni, ujedinjeni u bekstvu od siromaštva", rekao je Čaves novinarima u luksuznom letovalištu Hilton na Margariti.

Lideri na samitu najverovatnije će se saglasiti o podršci jačanju veza dva kontinenta i pozivu na reformu svetskih institucija poput Ujedinjenih nacija i Svetske banke, u cilju veće zastupljenosti siromašnijih država.

Saradnja Venecuele i Libije

Predsednici Venecuele i Libije Ugo Čaves i Moamer Gadafi potpisaće u ponedeljak u Karakasu osam sporazuma o saradnji. Ambasador Venecuele u Tripoliju Afif Tadželdin izjavio je da su dve zemlje do sada potpisale pet sporazuma, ne iznoseći detalje.

Na bilateralnom sastanku predsednici dve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte potpisaće još osam sporazuma, rekao je ambadador.

Gadafi se nalazi u Porlamaru na venecuelanskom ostrvu Margarita, gde se ovog vikenda održava drugi samit zemalja Amerike i Afrike. To je prva Gadafijeva poseta Južnoj Americi.

Libijski lider u ponedeljak će u Karakasu zajedno sa Čavesom prisustvovati vojnoj paradi.

Čaves je boravio u Libiji pre tri nedelje, gde je učestvovao u proslavi 40. godišnjice dolaska Gadafija na vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: