Jeremić: Dogovor pre ulaska u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da će Srbija uspeti da postane punopravna članica Evropske unije, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta, Vreme

Četvrtak, 25.06.2009.

00:52

Default images

U intervjuu nedeljniku “Vreme”, Jeremić je izjavio da očekuje da će pitanje konačnog statusa Kosova biti rešeno pre pristupanja EU, a da će dijalog sa Prištinom i postizanje "za sve prihvatljivog rešenja" biti mogući pošto Međunarodni sud pravde iznese stav o nezavisnosti Kosova.

"Srbija sasvim sigurno neće priznati Kosovo ni pod kakvim uslovima. S druge strane, Srbija će postati članica EU, kao i sve druge države zapadnog Balkana. Ne kažem da će biti lako ostvariti taj cilj, ali verujem da ćemo uspeti", rekao je Jeremić.

Upitan na čemu zasniva optimizam, Jeremić je rekao da smatra da će se pitanje budućeg statusa Kosova rešiti pre pristupanja EU, imajući u vidu očekivanu dinamiku ovog procesa.

"Očekujem da ćemo do za sve prihvatljivog rešenja za budući status Kosova doći nakon izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde", rekao je on.

Navodeći da je uveren da će Međunarodni sud pravde doći do zaključka da je u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo, Jeremić je ocenio da će se "u tom slučaju, Priština naći u 'bestežinskom stanju', jer neće biti novih priznanja".

"Nakon takve odluke sasvim sigurno Kosovo neće moći da postane član niti jedne međunarodne organizacije. Iz tog stanja Priština može da izađe samo kroz dijalog sa Beogradom", rekao je ministar.

Jeremić ne želi da prejudicira kakvo bi moglo da bude konačno rešenje za budući status Kosova i dodaje da se Beograd zalaže za obnovu pregovora u kojima bi obe strane imale jednako jak motiv za uspešno okončanje - za postizanje kompromisnog rešenja.

Šef diplomatije Srbije rekao je da pokušava da u delo sprovede tri spoljnopolitička prioriteta Vlade: ubrzanje evropskih integracija, očuvanje teritorijalnog integriteta države i poboljšanje regionalne saradnje, a prošla nedelja, istakao je on, pokazala je da je Srbija u stanju da se nosi sa izazovima na sva tri fronta.

"Pored odluke o liberalizaciji viznog režima sa EU, imali smo po nas veoma uspešnu sednicu Saveta bezbednosti UN-a, a sastanak na vrhu u Novom Sadu je pokazao da je Srbija lider regiona. Bilo je oštrih kritika na račun diplomatije, da su tako definisana tri prioriteta spoljne politike u koliziji jedan sa drugim i da ih naprosto nije moguće ostvariti. Mislim da su događaji od prethodne nedelje opovrgli takve tvrdnje", rekao je ministar.

Jeremić je ukazao da za ukidanje viza još treba primeniti već usaglašena tehnička rešenja i da je problem pašosa za građane Srbije albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu rešen tako što su "dogovoreni mehanizmi provere".

Upitan da li to znači da će bezbednosne mere biti toliko komplikovane da građani Srbije albanske nacionalisti sa prebivalištem na Kosovu neće moći da dobiju pasoše Srbije, Jeremić je rekao da će "bezbednosne mere biće adekvatne i u skladu sa bezbednosnim prilikama koje vladaju na tom delu teritorije Srbije".

Održavanje samita Centralne Evrope u Novom Sadu Jeremić je ocenio kao potvrdu regionalnog uticaja Srbije, a kao glavni zaključak skupa naveo je da "zajednička evropska budućnost čitavog Balkana nema alternativu".

Upitan kako napreduje politika odbrane teritorijalnog integriteta države, Jeremić je ocenio da je broj zemalja koje su priznale Kosovo (60 od 192 članice UN) daleko manji nego što se očekivalo.

"Diplomatski napori Srbije su doneli rezultate", rekao je i podsetio da je "jedan od ključnih elemenata strategije Srbije otvaranje procesa pred Međunarodnim sudom pravde".

Na pitanje ima li utisak da iritira svoje kolege iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da može da razume da stav Srbije ne odgovara državama koje su priznale Kosovo, ali da je način na koji je to radila takav da objektivno niko ništa nije mogao da joj zameri.

"Mi nismo, tako da kažem, napravili nijedan prestup. Zato smo i uspeli da nastavimo saradnju po svim drugim pitanjima koja donosi rezultate i u EU i u regionu. Ušli smo u period u kojem je naša razlika o pitanju budućeg statusa sa zemljama koje su priznale Kosovo, legitimizovana", rekao je ministar.

Povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajendice u BiH da stavi van snage zaključke parlamenta Republike Srpske o prenošenju nadležnosti sa entiteta na centralnu državu, Jeremić je rekao da Beograd, "principijelno ne želi da se meša u unutrašnju politiku bilo koje zemlje", te ni "BiH koja je susedna, nezavisna država".

Ocenio je međutim da potezi visokog predstavnika "ne doprinose stabilizaciji prilika" i da bi bilo vreme da se posle 15 godina vladavine visokih predstavnika u BiH uspostavi puna demokratija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: