Na Kosovu nema novog gripa

Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da na Kosovu nema virusa gripa tipa A (H1N1).

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

08:34

Default images

Ministarstvo je navelo da je od Svetske zdravstvene organizacije dobilo rezultate analize uzorka Valdete Idrizi koja je preminula u Prištini u noći između 5.i 6. maja, a za koju se sumnjalo da je preminula od virusa tipa A.

"Konačne analize pokazuju da se ne radi o virusu gripa tipa A (H1N1)", dodaje je ministarstvo.

Uprkos negativnom rezultatu analiza, zdravstvene institucije na Kosovu preduzele su mere sigurnosti u selu Stubla kod Vitine, gde je živela preminula devojka.

Mere obuhvataju redovnu kontrolu zdravstvenog stanja članova porodice preminule.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je juče da je laboratorija Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak iz Beograda utvrdila da devojka koja je preminula u Prištini nije bila zaražena virusom gripa tipa A (H1N1).

"Laboratorija Instituta Torlak izvršila je, posle dogovora sa nacionalnom kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, ispitivanje uzorka pacijentkinje koja je preminula u Prištini sa sumnjom na postojanje novog gripa. Ispitivanje je obavljeno u saradnji i na molbu Svetske zdravstvene organizacije kancelarije u Beogradu", kazao je Milosavljević.

Preminula devojka se 27. aprila vratila iz Švajcarske. Ona je 5. maja uveče iz opštine Vitina prebačena na prištinsku univerzitetsku kliniku sa simptomima gripa i problemima na srcu i plućima koji su karakteristični za novi grip.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: