Dačić: Istraga ako je kršen zakon

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će se MUP uključiti u istraživanje finansija političkih stranaka ukoliko ima sumnji u postojanje krivičnog dela.

Izvor: B92, Dnevnik

Četvrtak, 23.04.2009.

13:17

Default images

Dačić je, pritom, naglasio da je u takvim slučajevima potrebno pažljivo nastupati "da ne bi dolazilo do politizacije".

Ministar je, povodom iskaza bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića o navodnom ilegalnom finansiranju DS-a, izjavio da će policija istraživati svaki slučaj "gde postoji kršenje zakona", ali da neće dozvoliti da uloga MUP-a u tome bude ispolitizovana.

"Mi ćemo istraživati svaki slučaj gde postoji kršenje zakona, a kad su političke stranke u pitanju, postoje drugi mehanizmi kontrole njihovih finansija, što će biti posao odbora Agencije za borbu protiv korupcije", rekao je on novosadskom "Dnevniku".

Dačić je napomenuo da je Kneževićev slučaj trenutno van ingerencija policije i da MUP nema informacije o toku procesa koji vodi Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.

Trivanova demantuje Kneževića

Portparolka DS Jelena Trivan odbacila je tvrdnje Gorana Kneževića da su NIS i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine finansirali tu stranku.

Ona je u emisiji "Kažiprst" B92 precizirala da javna preduzeća ni na koji način ne mogu da finansiraju stranke i istakla da DS traži da budžetska inspekcija uđe u ta preduzeća i utvrdi da li je postojao bilo kakav transfer novca koji je išao prema DS-u.

Trivanova je dodala da je očekivano da neko ko je osumnjičen za zlouotrebu funkcije i ovlašćenja koristi sva sredstva u svoju odbranu, da to rade svi okrivljeni i da je očekivano da će koristiti i stranku.

Portparolka DS je rekla da ne treba biti mnogo pametan da se vidi šta se trenutno događa i da se vodi kampanja protiv Demokratske stranke.

Na pitanje ko vodi kampanju protiv DS, ona je rekla da se o tome može razgovarati, ali da ima političara koji javno kažu da nemaju nameru da u ime svojih stranaka objavljuju izveštaje i da se ikada ponašaju na način na koji to radi DS.

Trivanova je istakla da oni koji sakrivaju svoje finansijere nisu predmet ispitivanja novinara i da to "liči na kampanju".

SRS: Finansijski izveštaj DS-a farsa

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je danas da je finansijski izveštaj Demokratske stranke koji je prikazan na njenom sajtu farsa i da se na taj način obmanjuju građani Srbije.

Todorović je rekao da je SRS predala finasijski izveštaj Odboru Skupštine Srbije za finansije i da ga neće objavljivati na sajtu stranke.

Prema njegovim rečima, potrebni su vanredni parlamentarni izbori da bi se pljačka na koju SRS već dugo ukazuje, zaustavila i na tome će radikali insistirati.

Istovremeno, poslanica radikala Vjerica Radeta tvrdi da izbornu kampanju te stranke nisu finansirali tajkuni i da se to može proveriti uvidom u Republičkoj izbornoj komisiji.

Radeta je novinarima u skupštini rekla da "SRS nije dobila od tajkuna nijedan jedini dinar, a Tomislav Nikolić očigledno jeste", i dodala da je Nikolić rekao da je u vreme dok je bio kandidat SRS-a dobijao "neke pare od Milana Beka i Miroslava Miškovića u toku izborne kampanje".

Nikolić: Stranke privredni subjekti

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je svaka politička stranka privredni subjekt koja vodi svoje knjigovodstvo i računovodstvo.

Nikolić je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da računovodstvo i knjigovoodstvo u SNS-u vodi firma koja je za to registrovana i naglasio da svi oni koji rade u stranci primaju platu preko žiro računa sa svim porezima i doprinosima.

"Ne igram se time da me jednog dana, posle sledećih izbora kada budemo vodili Srbiju, pitate zašto sam stranku vodio tako da postoje sumnje da sam u bilo šta umešan", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja, Nikolić je istakao: "Oni koji me sada u SRS-u napadaju, neka samo kažu koliko je stanje na žiro računu SRS-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: