Prve ostavke u RIK-u zbog afere?

Nakon što je objavljeno da su članovi RIK-a dobili višemilionske nadoknade u 2008, u DS-u najavljuju da će članovi Komisije iz te stranke podneti ostavke.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.02.2009.

19:12

Default images

S druge strane, članovi Republičke izborne komisije nisu želeli da komentarišu izveštaj prema kome su, samo u 2008, za naknade dobili skoro 78 miliona dinara. To piše u izveštaju koji je, na zahtev poslaničke grupe “Napred, Srbijo”, dostavila predsednica Komisije Sonja Brkić.

Afera zbog višemilionskih nadoknada članovima Komisije izbila je u javnost prošle nedelje kada je objavljeno da su članovi komisije zasedali i po pet, šest puta na dan i za sve sednice uzimali novac.

Njih 36 iz svih parlamentarnih stranaka među sobom su podelili skoro 850.000 evra.

Najviše je zaradio Dejan Đurđević iz Srpske napredne stranke - dva miliona i 700 hiljada dinara.

Slede ga sudija Vrhovnog suda Sonja Brkić, Marko Danilović iz DSS-a i sekretarka Vlade Tamara Stojčević sa dva miliona 670 hiljada dinara.

Aktuelna ministarka pravde Snežana Malović zaradila je nešto manje od njih, oko dva miliona dinara.

Svi članovi Republičke izborne komisije koje je predložila Demokratska stranka podneće ostavku na tu funkciju, izjavila je portparolka te stranke Jelena Trivan.

"Osećajući odgovornost prema građanima i prema državi koja se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima, članovi RIK-a koji predstavljaju DS, odlučili su da svi podnesu ostavku", rekla je Trivanova.

DS će, prema njenim rečima, insistirati na promeni regulative na osnovu koje se određuju naknade članovima RIK-a.

"Iako kao stranka DS nije učestvovala u kreiranju pravila na kojima funkcioniše RIK, smatramo da je odsustvo odgovornosti u pogledu raspodela finansija u RIK-u neprihvatljivo, i kao stranka ćemo ubuduće insistirati na promeni tih regulativa. Ostavka naših članova u tom smislu predstavlja samo prvi korak", rekla je Trivanova.

Predsednica Komisije Sonja Brkić za B92 nije želela da komentariše svoju zaradu jer želi, kako je objasnila, da se prvo konsultuje sa članovima RIK-a.

I ostali članovi sa kojima je B92 razgovarao imali su svoje razloge za odbijanje razgovora.

Naprednjaci kažu da je izveštaj RIK-a “skandalozan”.

Predsednik poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da su članovi Republičke izborne komisije "podivljali" deleći sebi naknade više od 200.000 dinara mesečno.

On je rekao da je izveštaj o naknadama članova Komisije i saradnika u prošloj godini, koji je ta poslanička grupa dobila, "porazan i katastrofalan" jer su na osnovna primanja od 60.000 dinara "sebi dodavali još preko 140.000 dinara, a privilegovanim saradnicima isplaćivali preko 100.000 dinara mesečno".

U LDP-u kažu da ceo sistem ne funkcioniše i da mora suštinski da se promeni, a ne da se s vremena na vreme otkrivaju pojedinačne afere.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su velike sume novca isplaćene u Republičkoj izbornoj komisiji "samo još jedan od dokaza koliko je zapravo sistem u Srbiji atrofirao".

"Nije to usamljeni primer jednog sistema u kome je svako posvećen sam sebi. To je, nažalost, opšta slika ove zemlje i ona se može promeniti ne tako što će se svakoga dana vaditi pojedinci da bi se punile naslovne strane, nego tako što će se taj sistem fundamentalno menjati", rekao je Jovanović.

Zanimljivo je da su među saradnicima RIK-a, za koje je izdvojeno 105 miliona dinara, čak i sekretarice, koje su inkasirale i do 20.000 evra.

Na sajtu RIK-a piše da su u samo jednom danu članovi zasedali i po nekoliko puta.

Tako su, na primer, 24. i 25. aprila prošle godine imali šest sednica; 13. i 14. maja šest puta su zasedali, a 26. aprila bilo je pet sednica.

Za sve ove sednice iako su bile održane u istom danu, primali su novčanu nadoknadu.

Zanimljivi su bili i povodi za okupljanje članova Komisije.

Tako su se krajem septembra sastali kako bi razmotrili dopis kolega iz Bosne i Hercegovine o uspostavljanju saradnje, a u novembru - kako bi odredili članove delegacije koja će pratiti izbore u Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: