Ko je odgovoran za prazna skladišta

Političari se slažu da je Srbija primorana da sada uvozi gas, jer sama nije dovoljno uskladištila, ali nema slaganja i oko toga ko je odgovoran za to.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.01.2009.

15:26

Default images

Iako u Banatskom Dvoru postoji skladište gasa i iako se njegovo proširenje i punjenje planiraju godinama, u njemu se u trenutku početka gasne krize našlo oko 30 miliona upotrebnih kubika. Priča o gasnoj nestašici u našoj zemlji polako se okreće ka pitanju ko je odgovoran što skladište gasa Banatski Dvor do danas nije osposobljeno.

Predsednik Boris Tadić očekuje da bi obnova Banatskog Dvora mogla da bude završena do naredne zime i traži politčku odgovornost za to što skladište ranije nije osposobljeno, a opozicija zahteva imena konkretnih krivaca.

Dok građani evropskih zemalja relativno mirno prate rusko-ukrajinski spor, jer su njihove vlade na vreme obezbedile dovoljne količine gasa, u Srbiji se u hladnim domovima iščekuju vesti o raspletu gasne krize. Kao rešenje srpskih gasnih muka, poslednjih dana se sve češće pominje podzemno skladište Banatski Dvor, koje nije osposobljeno da potpuno zadovolji domaće potrebe. Pitanje ko je kriv što se o tome ranije nije razmišljalo - pokrenuo je Boris Tadić, čija je Demokratska stranka bila u četiri vlade od 2000.

“Svi ministri energetike imaju svoju odgovornost. Deo odgovornosti je na vladi iz 1990-ih, jer tada su počele da se iscrpljuju zalihe, pa smo posle 2000. pravili zaštitni sloj. Mnogi su doprinosili, a treba tačno da se zna ko je sta činio, a ko nije”, smatra Tadić.

Međutim, bivši ministar energetike Aleksandar Popović, čija je Demokratska stranka Srbije delila vlast sa Tadićevim demokratama, kaže da je, kada je došao na funkciju, zatekao skoro prazno skladište i da je njegov kabinet sa Ministarstvom finansija, NIS-om i Srbijagasom, počeo punjenje Banatskog Dvora.

On kaže da je za to vreme uskadišteno oko 100 miliona kubnih metara gasa.

“Za vreme mog mandata je počela organizacija i dopremanje gasa u Banatski Dvor, onoliko koliko je tehnički bilo moguće. Tada su utisnute količine koje se danas pominju kao rezerve u Banatskom Dvoru”, tvrdi on.

Opozicija posmatra sukob nekadašnjih koalicionih partnera i traži imena konkretnih krivaca. SNS zahteva i ostavku ministra energetike Petra Škundrića.

Na propuštenu šansu da se napune rezErve gasom podsetili su i radikali, koji kažu da su demokrate bile u prethodnoj vladi i da su mogle da utiču na stvaranje većih zaliha gasa.

LDP: "Maltretiranje" i nadoknada štete

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da Vlada i dobavljači gasa treba da nadoknade štetu zbog uskraćivanja grejanja građanima i privredi koji ga uredno plaćaju.

Jovanović je u pisanoj izjavi zatražio od Vlade Srbije da, zajedno sa merama za otklanjanje posledica nestašice gasa, donese i odluku o načinu na koji će građani i preduzeća biti obeštećeni zbog troškova koji su imali ili ih još imaju zbog krize u snabdevanju gasom.

"Epilog najstrašnijeg maltretiranja građana kojima je, u vreme najveće hladnoće, uskraćeno grejanje koje uredno plaćaju, ne sme biti prebacivanje odgovornosti na prošlu vladu ili prosta konstatacija da postoji spor između Ukrajine i Rusije. Državni organi i javna preduzeća su na krizu kasno reagovali i privremena rešenja ne mogu da pokriju propuste koji su prethodili slomu sistema snabdevanja gasom", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, LDP predlaže da Srbija poveća broj partnera u poslovima sa naftom i gasom i da se na taj način integriše u evropsko tržište jer se pokazalo da Srbija rešenje za krizne situacije mora da traži kod kompanija i država iz Evropske unije.

"Pre svega, Mađarska i Nemačka sada spasavaju Srbiju. Zato Srbija mora jasno da se opredeli za članstvo u Uniji, jer samo na taj način možemo da se zaštitimo od zloupotreba kojima su skloni današnji monopolisti u snabdevanju Srbije gasom", rekao je Jovanović.

Građani, posredno ili neposredno, imaju ugovore sa Javnim preduzećem Srbijagas, koje po zakonu ima brojna prava i privilegije, ali i stroge obaveze da obezbedi sigurno snabdevanje gasom, naveo je Jovanović i ukazao da u procesu kupovine i isporuke gasa postoji lanac odgovornih pojedinaca i kompanija.

Prema njegovim rečima, generalni direktor Srbijagasa potpisao je aneks ugovora o nabavci gasa preko Jugorosgasa kao posrednika, a javnost ne zna šta je sadržaj osnovnog ugovora i da li su Jugorosgas ili Gasprom, od koga se gas nabavlja, odgovorni u ovakvim situacijama.

"Tražimo da se ugovor objavi i da Vlada ili Ministarstvo energetike odgovore kada će i koje pravne postupke pokrenuti da se šteta zbog neispunjenja ugovora naplati od ruske strane, koja ne izvršava obaveze", naveo je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao i da je drugo važno pitanje pod kojim uslovima se nabavlja mazut i kome će zapravo ići profit koji će NIS ostvariti od iznenadnih i velikih nabavki mazuta za grejanje.

"Novi većinski vlasnik NIS-a sada je ruski Gasprom, pa će, prema tome, ekstraprofit od prodaje mazuta ostvariti ista kompanija koja je i odgovorna za aktuelnu nestašicu gasa. Takav bezobrazluk je nedopustiv i tražimo od Vlade da to onemogući", zaključio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Vučić: Tražimo smenu Škundrića

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je danas da će ta stranka u Skupštini Srbije podneti predlog za izglasavanje nepoverenja ministru energetike Petru Škundriću.

"Mi smatramo da je smena ministra najmanje što Srbija danas može da uradi posle katastrofe koja ju je zadesila" rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, neki ljudi u Srbiji "kao da žive u virtuelnoj stvarnosti".

"Po ceo dan gledamo hvalospeve vlastima dok niko ne postavlja pitanje kako je moguće da je Srbija jedina zemlja u regionu i Evropi koja nema rezerve gasa ni za 24 časa", rekao je Vučić.

On je zapitao "zašto nije urađeno skladište u Banatskom Dvoru i zašto nemamo dogovoreno korišćenje rezervi gasa i skladišta u bilo kojoj drugoj zemlji, već to mora interventno da se radi".

Vučić je pitao i "kako je moguće da se u Hrvatskoj vodi hajka protiv vlade koja ima gasa samo za tri nedelje, u Slovačkoj se postavlja pitanje poverenja vlade i ministar odlazi zato što ima rezerve za 10 dana, a samo u našoj zemlji su hvalospevi vlastima".

"Neko u ovoj zemlji mora da odgovara...Najmanje što je mogao da uradi ministar energetike jeste da podnese ostavku, da je imao morala, a ovako neka objašnjava u čemu je stvar pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije", zaključio je zamenik predsednika SNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: