Rumunija: Dogovor o vladi

Demokratsko-liberalna partija Rumunije i koalicija sastavljena od Socijaldemokratske partije i Konzervativne stranke, dogovorile su se o formiranju nove vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 14.12.2008.

15:30

Default images

Demokratska liberalna partija (PD-L) i Socijaldemokratska partija (PSD) - jedna desničarska, a druga levičarska partija, potpisale su protokol o formiranju nove vladajuće koalicije "Partnerstvo za Rumuniju". PD-L i PSD su osvojile najveći broj glasova, sa vrlo tesnim rezultatom, odlučile su da formiraju vladajuću koaliciju od oko 70 odsto u parlamentu.

Rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. novembra su pokazali da nijedna politička partija nije dobila dovoljan broj glasova da sama formira vladu.

Predsednik PSD Mirčea Džoana je posle potpisivanja ocenio da je ovo "istorijski trenutak" kada su se dve "nepomirljive političke snage sporazumele da zajedno vladaju u teškom trenutku za Rumuniju".

Džoana je naglasio da je to sada "jedina formula koja može da osigura stabilnost i formira najjaču vladu, sa najambicioznijim programom", jer ima veliku većinu u parlamentu, a "Partnerstvo za Rumuniju" je znak političke zrelosti i odgovornosti.

Predsednik PD-L Emil Bok je naveo da su se dve partije dogovorile da stvore "stabilnu, efikasnu i kompetentnu vladu jer se Rumunija nalazi u teškom momentu kada treba da se prekinu sporovi i da se pređe na delovanje".

Bok je precizirao da potpisani dokument sadrži "najbolje elemente u programima desnice i levice" na kojima će se bazirati program nove vlade koja treba da nastavi reforme i da preduzme mere protiv krize".

Večeras potpisani protokol o formiranju nove koalicije "Partnerstvo za Rumuniju" sadrži političke i ekonomske principe dve partije u vezi sa 25 ključnih oblasti koje su osnova programa nove vlade.

Imenovani premijer Teodor Stoložan trebalo bi da za tri dana, na osnovu ovog dokumenta, sastavi program i strukturu vlade, a dve partije će dati konkretne predloge o budućim ministrima.

PD-L i PSD su odlučile da imaju jednaki broj ministra u novoj vladi, a PSD će imati i vicepremijera, s obzirom da je premijer kojeg je imenovao predsednik Trajan Basesku lider njemu bliske PD-L.

Očekuje se da se sve procedure o formiranju novog parlamenta i nove vlade okončaju 22.decembra.

Neki analitičari su skeptični u vezi sa novom koalicijom, zbog toga što se radi o dve partije koje su poslednjih 16 godina bile u otvorenom konfliktu.

U statutu PD-L je bilo čak predviđeno da ne sarađuje sa PSD, međutim to je nedavno izbrisano iz dokumenta partije.

Glavnu ulogu u vezi sa budućom zajedničkom vladom će imati predsednik Trajan Basesku, jer on ima veliki uticaj na PD-L, tim više što je 2009. predizborna godina za predsedničke izbore.

Basesku će od sada kontrolisati i vladu i parlament, gde nova koalicija ima ogromnu većinu.

U opoziciji su jedino Nacionalna liberalna partija (PNL) Kalina Popeskua Taričeanua i Demokratski savez Mađara, koji je uvek sarađivao sa vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: