Usaglašen budžet, sednica sutra

Budžet Srbije za 2009. godinu je usaglašen i biće sutra na dnevnom redu sednice Vlade. Ako bude usvojen, Skupština bi o budžetu mogla da raspravlja 11. decembra

Izvor: B92, FoNet

Petak, 05.12.2008.

00:36

Default images

Posle utvrđivanja predloga budžeta na Vladi, dokument se upućuje u skupštinsku proceduru, a rasprava bi, kako je najavila predsednica Skupštine Slavica-Đukić Dejanović, mogla da usledi na zasedanju parlamenta 11. decembra.

Prethodno je sednica Vlade Srbije o budžetu bila zakazana za četvrtak, ali je odložena za sutra, jer nisu bila okončana usaglašavanja među ministarstvima i zato što nacrt budžeta nije prošao sve vladine odbore.

Kao dodatni razlog odlaganja sednice navedena je i današnja poseta Beogradu ruske privredne delegacije sa izaslanikom predsednika Rusije Georgijem Poltavčenkom na čelu.

Ispravljene "tehničke greške"

Nacrtom budžeta za 2009. godinu predviđeni su rashodi od 761 milijardu, prihodi od 715 milijardi dinara i budžetski deficit od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. U novi nacrt budžeta unet je veći broj stavki, kojima se ispravljaju "greške".

Prema prvoj verziji predloga budžeta, koju je Ministarstvo finansija dostavilo vladinim odborima i budžetskim korisnicima, prihodi i rashodi su, u odnosu na ovogodišnje, povećani za oko deset odsto, a projekcije budžeta rađene su na osnovu pretpostavki da će rast BDP-a biti oko tri odsto, a inflacije osam, plus-minus dva odsto.

Predviđeno je da prihodi državne kase budu 715 milijardi, a rashodi 761,5 milijardi dinara. Planirani budžetski deficit od 46,5 milijardi dinara treba da iznosi najviše 1,5 odsto očekivanog bruto društvenog proizvoda.

U odnosu na prvu verziju predloga budžeta promenjen je, kako je Beti rečeno u Vladi, veći broj budžetskih stavki, među kojima su i one čiji su iznosi "tehničkom greškom" bili manji nego što je predvidelo Ministarstvo finansija.

Sa predstavnicima Vojvodine dogovoreno je da se prvobitno namenjena cifra od 35 milijardi, koliko je ta pokrajina trebalo da dobije iz budžeta, uveća za 360 miliona evra od prodajne cene za Naftnu industriju Srbije, što je oko 32 milijarde dinara.

Budžetski prihodi, u izmenjenoj verziji predloga budžeta, računati su na osnovu procene da će prihodi od carina biti manji nego u 2008. godini, jer će od 1. januara 2009. godine početi primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Predlog budžeta za iduću godinu trebalo je da Skupštini bude dostavljen do 1. novembra.

Vlada je kašnjenje u pripremi tog dokumenta obrazložila pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju novog aranžmana, koji su trajali duže nego što je bilo predviđeno, kao i pripremom mera štednje zbog svetske finansisjke krize, koje će biti ugrađene u budžet za iduću godinu. Bord direktora MMF-a 19. decembra treba da odobri aranžman sa Srbijom, koji predviđa povlačenje oko 520 miliona dolara u slučaju da Srbiji zatreba finansijska pomoć.

Uslov da bi aranžman bio odobren je da do tada Vlada Srbije usvoji predlog budžeta za 2009. godinu sa okvirnim ciframa koje su dogovorene sa Misijom MMF-a.

Reakcije ministara, stranaka i ekonomista na probleme s donošenjem budžeta i smanjenjem javne potrošnje možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: