Bez dogovora o sednici parlamenta

Poslaničke grupe u Skupštini ni danas nisu se dogovorile o nastavku sednice, niti o tome šta bi moglo da bude na dnevnom redu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.09.2008.

15:05

Default images

Vlast i opozicija, očekivano, odgovornost za takvu situaciju prebacuju jedni na druge. Poslanici vladajućih i opozicionih partija u republičkom parlamentu konsultovali su se s predsednicom Skupštine o nastavku konsultacija. To je jedino što je bilo moguće zaključiti posle skoro dvočasovnog sastanka u kabinetu Slavice Đukić-Dejanović.

Predstavnici opozicije tvrde da je za takav ishod odgovorna vladajuća većina.

Šef poslanika radikala Dragan Todorović rekao je novinarima da vlast “nema ideju“ kako da nastavi sednicu, jer su na konsultacije došli s planom da se bave raskolom u Srpskoj radikalnoj stranci i sudbinom mandata poslanika koji su prišli Tomislavu Nikoliću.

“Mi nismo prvi put u ovakvoj situaciji. Nažalost, to se dešavalo od strane svih režima, dešavalo se i u vreme kada je SPS bio na vlasti, dešavalo se i u vreme DOS-a, sećate se parole ’DOS plus Bane’. Sada je situacija potpuno ista, samo je sada Boris plus Toma“, rekao je Todorović.

Tomislav Nikolić, koji je na konsultacijama predstavljao svoj poslanički klub “Napred, Srbijo“, novinarima je rekao da su raspravu o mandatima pokrenuli upravo radikali.

“Kao da postoji neka želja da o tome svi raspravljamo bez ikakvog zahteva. Ja očekujem da stigne zahtev i administrativnom odboru i Narodnoj skupštini. Mi nismo ništa ukrali ni oteli, ovaj deo stranke zaslužuje toliko mandata, onaj deo toliko – i gotovo“, rekao je Nikolić.

U DSS-u smatraju da nisu krivi radikali zbog propalih dogovora o nastavku sednice, već vlast.

Dragan Šormaz izražava sumnju da je moguće održati tri sednice i na njima završiti imenovanja, usvojiti rezoluciju o Kosovu i set tzv. “šengenskih zakona“, i sve to do 1. oktobra.

“Mi ne želimo da učestvujemo u popravljanju slike nakon što su se sapleli u ovim ubrzanim evropskim integracijama na koraku ratifikacije Privremenog trgovinskog sporazuma“, kaže Šormaz.

Sve optužbe opozicije predstavnici vlasti kategorično odbacuju. Vladajuću koaliciju na sastanku sa predsednicom Skupštine predstavljao je poslanik SDP-a Meho Omerović.

“Pokušaj da se dogovori o veoma važnim zakonima koji nas približavaju stavljanju na belu Šengensku listu uslove nekakvim problemima jedne poslaničke grupe, u ovom slučaju poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, nije ništa drugo nego kočnica u svemu što pokušavamo da uradimo za državu Srbiju. Naravno da nije dobro, jer su ti rokovi veoma kratki, ali nije nam ni prvi ni poslednji put da se ovakve stvari događaju. Ja, ipak, verujem u dobru volju svih parlamentarnih grupa“, rekao je Omerović.

Zamenik predsednika poslaničkog kluba G17plus Vlajko Senić je, posle konsultacija, objasnio da one nisu dale rezultate i da su bile "opterećenje zahtevom Srpske radikalne stranke da se vladajuća koalicija izjasni u vezi spornih mandata tog poslaničkog kluba".

Senić je naveo da će konsultacije u vezi s rezolucijom o Kosovu i Metohiji biti nastavljene sutra, a da se očekuje da Vlada danas uputi incijativu za vanredno zasedanje parlamenta, na kojem bi se raspravljalo o zakonima koje je potrebno doneti da bi Srbija ušla na "belu" šengen listu.

On je rekao da očekuje da će poslanici na narednoj sednici parlamenta, ukoliko ne bude bilo jedinstvenog predloga, raspravljati o pojedinačnim predlozima rezolucije o Kosovu.

"S obzirom da je stigao izveštaj MUP-a o događajima na mitingu radikala, na dnevnom redu sednice, ukoliko ne budemo imali jedinstven, biće rasprava o pojedinačnim inicijativama za rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Ne očekujem da će biti bilo kakvog razloga za opstrukciju", kazao je Senić.

Konsultacije se nastavljaju u utorak u podne s nadležnim ministrom o tekstu Rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, ni razgovori od prošle nedelje nisu dali rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: