Kada će Karadžić u Hag?

PTT obavestio Specijalni sud da je dobio podatke iz svih pošta u Srbiji, a među njima nema žalbe na izručenje Radovana Karadžića.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 28.07.2008.

00:17

Default images

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da do kraja radnog vremena nije stigla žalba Karadžićevog advokata i dodaje da će sud odlučiti koji je to razumni rok dokle će se žalba čekati. Ona kaže da je u nadležnoj službi PTT-a provereno koje su pošiljke stigle tokom vikenda i danas i da nijedna od njih nije bila upućena sudu. Zbog toga nije jasno da li je žalba uopšte upućena.

Advokat Svetozar Vujačić ranije je izjavio da sudu neće pružiti nikakvu potvrdu o tome da li je uložio žalbu, navodeći da, po zakonu, nije u obavezi da to učini. Ne želeći ni danas da saopšti detalje vezane za žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za Karadžićevo izručenje Haškom sudu, on nije isključio mogućost da je ona podneta "negde iz daleka".

"Podsećam vas da je Karadžić državljanin Republike Srpske, pa je najprirodnije da žalbu uputi iz države čiji je državljanin, sa Pala", rekao je advokat Radovana Karadžića.

Napominjući da zakon ne propisuje u kom roku sud treba da sačeka prispeće žalbe, Karadžićev advokat je kazao da žalba može da putuje i pet dana, koliko je, prema njegovom mišljenju, sud u obavezi da je čeka.

Vujačić je isključio mogućnost da njegov branjenik danas bude izručen Hagu.

"Nije sporno da će Karadžić biti izručen Haškom tribunalu, ali se za sada ne zna kada će to biti", rekao je Vujačić i objasnio da je sudska praksa pokazala da je "pet dana razuman rok u kome sud treba da čeka da mu pristigne žalba".

Vujačić je, zajedno s Karadžićevim bratom Lukom, i danas, sedmog dana od hapšenja, posetio Karadžića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu. Oni su Karadžiću odneli dva odela, dnevnu štampu i knjige.

Vujačić je rekao da će on i Luka Karadžić, budući da imaju dozvolu, nastaviti da posećuju Radovana Karadžića sve dok ne bude izručen Tribunalu.

Luka Karadžić je juče potvrdio da je žalba na rešenje o izručenju njegovog brata predata poštom pre isteka roka, ali nije mogao da precizira kada će ona biti zavedena u pisarnici Specijalnog suda za ratne zločine.

Procedura

Žalba će biti razmatrana ukoliko je upućena do petka u ponoć. Kada sud primi žalbene spise, počinje da teče rok od tri dana da se o njoj izjasni krivično vanraspravno veće.

Ukoliko ono odbije žalbu, rešenje o ispunjenosti pretpostavki postaje pravnosnažno i dostavlja se Ministarstvu pravde koje donosi odluku o predaji okrivljenog.

Nakon dolaska, Radovan Karadžić će se pojaviti pred sudijama kako bi se izjasnio o optužnici.

"Nekoliko dana nakon dolaska sudija pretresnog veća će zakazati prvo pojavljivanje pred sudom i tada bi Radovan Karadžić mogao, ukoliko to odluči, da se izjasni o krivici. Međutim, on može da odluči da to odloži za 30 dana", rekla je portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Ona navodi da se ne može spekulisati kakva će odluka biti. Prema najavama, Radovan Karadžić će tražiti da se brani sam.

"Onog momenta kada on dođe ovde i kada se bude susreo sa predstavnicima sekreterijata u pritvorskoj jedinici, a naročito pri prvom pojavljivanju pred sudijom pretresnog veća, on će imati priliku da kaže želi li da se sam brani ili želi da mu se dodeli advokat, a sudija će potom odlučiti", kazala je Nerma Jelačić. Svi procesi koji su vođeni u Haškom tribunalu u poslednjih osam godina mogu poslužiti da se optužnica protiv Radovana Karadžića izmeni i dopuni. Kako je za B92 rekla Olga Kavran, portparolka tužilaštva, odluka o tome biće doneta narednih dana.

"Tim tužliaštva razmatra optužnicu da vidi da li treba da je uskladi sa do sada ustanovljenom sudskom praksom i eventualnim novim dokazima jer je sadašnja optužnica iz 2000. Međutim, odluka o tome da li će biti menjana, još nije doneta. Ukoliko tužilaštvo utvrdi da su izmene potrebne, takav predlog izneće sudijama Haškog tribunala, koji će doneti konačnu odluku", rekla je Kavranova.

Tužilaštvo planira da uloži žalbu na eventualnu odluku Radovana Karadžića da se pred Haškim sudom brani sam.

"Tužilaštvo se uvek protivilo - kompleksni predmeti, postupak je kombinacija anglosaksonskog i kontinent postupka, u interesu pravde je da ih brane advokati. Odluka je na sudijama", rekla je Olga Kavran.

Inače, još uvek nije poznato koje sudije i tužioci će učestovati u procesu protv Radovana Karadžića. Kako se saznaje, konačna odluka o tome biće doneta nakon izručenja Karadžića Tribunalu.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu bili srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini.

DHSS: Privilegovani pritvorenik

Demohrišćanska stranka Srbije, čiji je lider bivši ministar pravde Vladan Batić, ocenila je da haški optuženik Radovan Karadžić ima "privilegovan status u pritvorskoj jedinici", zbog čega je zatražila objašnjenje od predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero.

Kako se navodi u saopštenju DHSS-a, privilegovanim statusom Karadžića prekršene su odredbe Zakona o krivičnom postupku.

DHSS tvrdi da su Karadžiću u pritvoru dozvoljene posete van radnog vremena, subotom i nedeljom, popodne i uveče, a takvu privilegiju po zakonu ne može imati nijedan pritvorenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: