Karadžić duguje ratne odštete

Radovan Karadžić je dužan 4,5 milijardi dolara odštete koje su žrtve rata u BiH dobile u procesima pred američkim sudovima.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2008.

09:14

Default images

Zamenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan potvrdio je za sarajevski "Dnevni avaz" da je "pre nekoliko godina Karadžić izgubio više parnica pred američkim sudovima, gde je osuđen zbog stvaranja logora u kojima su žene sistematski silovane".

"Karadžić duguje žrtvama nekoliko milijardi dolara. Zbog toga je njegova sva pokretna i nepokretna imovina od tolikog značaja i interesa kako za OHR (Kancelariju visokog predstavnika), tako i EUFOR, koji je zato nedavno čak i premerio njegovu kuću na Palama. Oni razmatraju opcije kako da se sva ta imovina konfiskuje i kako bi žrtvama bila isplaćena delimična ili, makar, simbolična naknada", izjavio je Gregorijan.

Prema informacijama tog denvnika, imovina bližih rođaka Radovana Karadžića i mreže njegove podrške takođe će se, najverovatnije, "naći pod lupom suda".

Gregorijan je kazao da su članovi porodice Karadžića, "srce mreže koja je pomagala i pomaže skrivanje ratnih zločinaca".

"Zbog toga su na crnoj listi SAD i EU, a to stanje neće se promeniti sve dok se Karadžić ne nađe u Hagu", rekao je Gregorijan.

On je dodao da su mreže koje su pomagale skrivanje trojice optuženih za ratne zločine međusobno povezane i da je Karadžićeva porodica i dalje deo toga.

Grupa od više od deset žrtava u SAD tužila je Karadžića 1993. godine, putem Centra za ustavna prava (CCR) iz Njujorka i njihovog advokata, za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući i kampanju silovanja i druga seksualna nasilja kao oblik mučenja, koji su korišćeni protiv žena i muškaraca u BiH.

Ti slučajevi su, prema navodima lista, proširili upotrebu "Statuta o deliktima stranaca". Tim statutom iz 1789. godine dozvoljava se strancima da pred američkim sudovima podižu tužbe za kršenje ljudskih prava počinjeno bilo gde u svetu.

Karadžić, koga je zastupao Remzi Klark, u procesu je učestvovao do 1997, a kasnije propuštao ročišta. U daljem redovnom sudskom postupku porota je u septembru 2000. donela presudu koja nalaže isplatu 4,5 milijardi dolara žrtvama.

Protiv Karadžića je, takođe, 1994. tužbu podnela i druga grupa žrtava, a slučaj je u Americi poznat kao "Kadić protiv Karadžića", navodi sarajevski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: