"Drugi život" Radovana Karadžića

U očekivanju zvaničnih informacija, novinari domaćih i svetskih medija pokušavaju da rekonstruišu kretanje Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2008.

15:37

Default images

Hapšenjem Radovana Karadžića otvorena su pitanja gde i kako se on skrivao 13 godina, o čemu nadležni državni organi najavljuju istragu. Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom za sada nije izašao u javnost sa mnogo detalja. Za to vreme, izuzetno veliki broj stranih novinara okupio se u novobeogradskim blokovima.

Najviše ih je zanimalo kako je slobodno vreme provodio jedan od najtraženijih haških begunaca. Karadžić je deo svog slobodnog vremena provodio u kafani u blizini stana u kom je živeo, u Ulici Jurija Gagarina 267.

U kafani pod imenom "Luda kuća" dominiraju upravo slike Radovana Karadžića i Ratka Mladića. “Vrlo učtivo je pitao da li može da sedne da sluša gusle. Voli gusle, pa ga je to povuklo. Seo je na čelo stola, a mi smo ga sa oduševljenjem primili. Preko puta je bila njegova slika”, kaže vlasnik lokala Miško Kovijanić.

Interesantan je podatak da je Radovan Karadžić u svom “drugom životu” živeo u skladu sa svojim ubeđenjima "duhovnog istražitelja". “Više je dolazio u našu prodavnicu, tu je pazario skoro svakodnevno", navodi Kovijanić.

"Uzimao je obično kvalitetno voće i povrće. Uzimao je crno vino Medveđu krv. Uzimao je jogurt sa što manje masti i uzimao je vodu od 5 litara, obično. Ljutio se ako nema te vode i govorio: ‘Neću Vam više dolazit’”, kaže on.

“Stvarno idealan gost, miran tih. Dođe, sa svima normalno, za svakog ima lepu reč, pohvali. Bar što se mene lično tiče. Nekad i kad problema imaš, zna da uteši”, kazala je konobarica Darka Raketić. Zgrada u kojoj je Radovan Karadžić živeo bila je pod opsadom novanara, tako da ni komšije više ne otvaraju vrata kada im neko zazvoni. Nasuprot njima, lokalni penzioneri su vrlo rado govorili za strane medije.

Saga o haškom optuženiku, koji se kao u holivudskom scenariju krio od vlasti, šokirala je strane novinare, koji su jutros prvi pojavili na vratima "Lude kuće".

Mediji spekulišu da je Radovan sa svojom novom saputnicom često izlazio u restorane. Navodno, njegovo omiljeno mesto bila je jedna picerija u Zemunu. Međutim, zaposleni u toj piceriji kažu da ne znaju da je kod njih picu jeo najtraženiji haški begunac.

Podsetimo, optužnica Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Mladić sa guslama koji se pojavljuje u prilogu koji možete videti, jedan je od privedenih u noći kada je grupa radikala protestovala na beogradskom Trgu Republike zbog hapšenja Karadžića.



On se sa još nekolicinom svojih istomišljenika sukobio sa policajcima zbog čega je bio priveden, a za sebe tvrdi da je guslao sa Radovanom Karadžićem u vreme kada se bivši lider bosanskih Srba predstavljao kao Dragan David Dabić.

Skrivanje kao iz romana

Iako je vest da je Radovan Karadžić sve vreme živeo među nama šokirala domaću i svetsku javnosti, gotovo identičan scenario opisala je još pre dve godine beogradska književnica Mirjana Đurđević u romanu "Prvi, drugi, treći čovek".

U knjizi se Karadžić krije u jednoj beogradskoj ordinaciji, gde radi kao psihijatar. Đurđevićeva tvrdi da nije znala da se on zaista krije na taj način. Interesantno je da je ova knjiga 2006. godina bila čak nominovana za NIN-ovu nagradu.
Autorka knjige kaže da joj je ostvarivanje scenarija prema kom bi Radovan Karadžić mogao da pokuša da se sakrije dokaz da književnost oponaša stvarnost, ali da može da se desi i obratno.

Otkrivanje da je Karadžić preživljavao baš na način koji je ona opisala u knjizi autorki zvuči zabavno. Predviđanje koje nisu imale čak ni tajne službe, koje Karadžića nisu tražile među psihijatrima, autorka objašnjava samo svojom zdravom logikom.

Đurđevićeva kaže da ovo nije prvi put da se događaji iz njenih knjiga obistine i kaže da se šest meseci po objavljivanju jedne njene knjige dogodio odron na klizištu, koji je opisala.

Za protekle dve godine roman "Prvi, drugi, treći čovek" zabavljao je brojne čitaoce, naišao je na veoma dobar prijem kod kritike, pa se našao i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Dragan David Dabić hit na internetu

Nekoliko internet stranica Dragana Davida Dabića, lažnim imenom haškog optuženika Radovana Karadžića, napravljeno je u poslednja dva dana.

Osim fotografija Karadžića koje su objavljene u medijima posle njegovog hapšenja, na njima se mogu naći očigledno izmišljene biografije.

Na jednom sajtu piše da je doktor Dabić rođen "pre šest decenija, u srpskom selu Kovači pokraj Kraljeva. Kao dete, sa svojim dedom, voleo je da istražuje okolne šume i planine, i mnogo vremena je provodio na obližnjoj planini Kopaonik gde je brao lekovite trave. Kao mladić otišao je trbuhom za kruhom u Beograd, odakle je prešao u Rusiju, gde je na Moskovskom univerzitetu diplomirao medicinu.

Isti sajt navodi da je Dabić u Kini usavršio razne grane alternativne medicine, te da je najeminentniji stučnjak iz ove oblasti na Balkanu.

Napravljeno je i nekoliko profila na internet serveru Fejsbuk, koji okuplja brojne prijatelje i poštovaoce Dragana Davida Dabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: