Ban za dijalog Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban nada se da će, nakon dolaska novog šefa UNMIK-a, biti pokrenut dijalog Beograda i Prištine o otvorenim pitanjima.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2008.

11:19

Default images

On je naveo da je "ohrabren" izjavom predsednika Srbije Borisa Tadića na prošlonedeljnoj sednici Saveta bezbednosti UN da će nastaviti da učestvuje u dijalogu o šest tačaka koje sadrži Banov predlog.

"Znam da su pozicije kosovskih i srpskih vlasti različite, ali nadam se da će se s dolaskom Lamberta Zanijera na dužnost u Prištini sve strane angažovati u dijalogu kako bi se sva pitanja rešvala na miran način", rekao je Ban na konferenciji za štampu u sedištu UN.

Na konstataciju novinara da je Zanijer "upravo najavio da će podstaći novu rundu pregovora" i pitanje zašto Ban lično još nijednom nije posetio region, generalni sekretar je odgovorio da će"videti" kada će moći tamo da otputuje.

"U međuvremenu, nastaviću da održavam blisku saradnju sa svim liderima i zainteresovanim stranama, kako u Prištini i Beogradu tako i u Evropskoj uniji" najavio je Ban.

Zanijer: Veća politička uloga UNMIK-a

Novi šef Misije Ujedinjenih nacija na Kiosovu i Metohiji Lamberto Zanijer izjavio je danas da će UNMIK imati znatno veću političku ulogu nego do sada, prenela je italijanska novinska agencija ANSA.

Ambasador Zanijer je rekao da će misija svetske organizacije u pokrajini postati "u mnogo većoj meri politička organizacija" nego dosada pošto su za UNMIK predviđeni zadaci kao što je "olakšavanje dijaloga sa Beogradom, poklanjanje velike pažnje problemima manjina i predstavljanje Kosova spolja".

"Reč je o veoma važnoj misiji", rekao je Zanijer u intervjuu medijskom servisu "Vesti iz sveta" koji je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Italije sa televizijskom mrežom CLASS/CNBC.

Prema Zanijeru, rukovođenje Misijom će biti "delikatno". Zbog toga je pozitivno što u trenutku kada Italija treba da preuzme rukovođenje međunarodnim snagama na Kosovu, rukovođenje Misijom UN takođe povereno jednom Italijanu.

"Ovo je veoma značajan trenutak za stabilnost Balkana", ocenio je Zanijer

Italijanski diplomata je istakao da će nastojati da unapredi snažnu evropsku perspektivu regiona, budući da će, kako je ocenio, dugoročno gledano, upravo to biti elemenat koji će dati stabilnost ovom području.

Rusija zabrinuta zbog rekonstrukcije UNMIK-a

Zvanična Moskva saopštila je da je zabrinuta zbog izjave Lamberta Zanijera da je dobio "zeleno svetlo" od rukovodstva svetske organizacije za sprovođenje predloga generalnog sekretara Ki Mun Bana o promeni strukture UNMIK-a.

"Ukoliko su takve instrukcije stigle, rukovodstvo Sekretarijata UN je svojim aktivnostima prekoračilo vlastita ovlašćenja, donoseći odluku koja spada u prerogative Saveta bezbednosti", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

"Svi potezi u vezi sa tako važnim i principijelnim pitanjem, kao što je promena formata UNMIK-a, moraju se povlačiti isključivo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN i uz jasno izraženu saglasnost strana', saopštilo je to ministarstvo.

Zvanična Moskva je istovremeno upozorila da bi prekid započetog procesa o izradi rešenja za buduće međunarodno prisustvo moglo da "komplikuje situaciju".

"Srpsko stanovništvo Pokrajine ne prihvata samovoljnu predaju ovlašćenja sa UNMIK-a na misiju Evropske unije", navodi se u sasopštenju i dodaje da je neophodno nastaviti konsultacije o prisustvu svetske oganizacije na Kosmetu.

"Rukovodstvo Srbije pokazalo je za to punu spremnost, uputivši nedavno odgovarajuće pismo Generalnom sekretaru", navedeno je u saopštenju ruskog MIP

Ministarstvo je takođe ponovilo da zvanična Moskva od Bana očekuje da "strogo poštuje odluke SB UN, između ostalog njegovu Rezoluciju 1244".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: