KOSTUNICA ZA OZBILJAN DIJALOG

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2001.

16:33

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica je u cetvrtak izjavio da se o buducnosti Srbije i Crne Gore mora voditi ozbiljan dijalog, ali nije uputio konkretan poziv na novi susret s predstavncima vlasti u dve republike. “Ja nisam spreman da ucestvujem ni u kakvom politickom teatru. Zato necu da dozvolim da se razgovori o drzavi, naciji i sudbini generacije koja gotovo beznadezno zaostaje za Evropom pretvore u beskrajne, rezirane dijaloge ni o cemu ne bi li se dobilo u vremenu i ocuvale poziciju. U takvoj igri mene niko nece imati za saveznika. Da se razumemo, oduvek sam se zalagao za dijalog i kompromis. Ostajem, dakle, pri tome da se mora voditi ozbiljan dijalog u kome nema mesta za uslovljavanje i ucenjivanje i u kome sagovornici postuju jedni druge”.

Vojislav Kostunica je naglasio da je u pregovorima nuzno prisustvo predstavnika Savezne vlade, i to po tri osnove: zbog jugoslovenskog Ustava, zbog platforme o redefinisanju odnosa u federaciji i zbog koalicioonog sporazuma DOS-a i koalicije “Zajedno za Jugoslaviju”, koji podrazumeva ocuvanje zajednicke drzave. “Jedini sustinski, jedini pravi, jedini smisleni razgovor je zato moguc uz ucesce Savezne vlade, njenog predsednika najlogicnije, ili drugog predstavnika Savezne vlade, ali to je jedini okvir u kojem se ovi razgovori mogu voditi. Naravno, kad je rec o tome da li neko drugi moze pregovarati u ime SRJ, ja cu vam reci – prisustvo predsednika SRJ je odredjeno koalicionim sporazumom DOS i Koalicije Zajedno za Jugoslaviju i tvrdnje o tome da bi neko drugi mogao da preuzme tu ulogu, zapravo me vode ka jednom pitanju: zasto DOS ne bi umesto drugog pregovaraca u ovoj stvari odredio drugog predsednika SRJ i dozvolicete, ako je i od DOS ili od lidera DOS – mnogo je”. Jugoslovenski predsednik nije iskljucio i odrzavanje referenduma u Crnoj Gori ako vlast te republike insistira na tome, ali je naglasio da taj referendum ne moze biti izreziran i da mora biti sproveden u demokratskoj atmsoferi i na osnovu demokratskog zakona. “Dok volja gradjana bude da Jugoslvije ima, ja cu je cuvati svim svojim umecem i svim ustavnim sredstvima. Ako, pak, volja gradjana bude da zive u dve drzave, je cu se, shodno svom polozaju, postarati da obezbedim miran razlaz”, rekao je Vojislav Kostunica, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: