Antić: Gubljenje vremena

Aleksandar Antić izjavio je da interes Beograđana ne može da bude da SPS raskine koaliciju i formira gradsku vlast sa Demokratskom strankom.

Izvor: B92

Petak, 13.06.2008.

12:23

Default images

"Interes građana glavnog grada ne može biti da SPS raskine koaliciju sa radikalima i narodnjacima i fomira gradsku vlast sa Demokratskom strankom, koja je na nekvalitetan način vladala u Beogradu u proteklih osam godina", kazao je kandidat koalicije SRS-DSS-SPS za predsednika Skupštine grada Aleksandar Antić na protestnom skupu "Odmor za tiraniju".

Koalicija SRS, DSS -NS, SPS-PUPS-JS organizuje proteste povodom odluke vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta zakaže za 14. jul.

Antić je rekao da "ponašanje Alimpića govori o tome da tu nema dodirnih tačaka i da nema neke perspektive u našim odnosima na gradskom nivou".

Prema njegovim rečima, u potpunosti je isključena mogućnost formiranja koalicije sa LDP-om, jer je, kako je objasnio, odluka SPS-a da je ta stranka neprihvatljiva kao partner.

Na pitanje šta će biti sa koalicijom na nivou grada, ukoliko SPS i DS formiraju republičku vladu, Antić je kazao da su to "hipotetička pitanja" i da to nema veze sa formiranjem gradske vlasti.

On je naveo da je SPS partnere sa kojima će preuzeti odgovornost za Beograd prepoznao i sa njima formirao koaliciju i da su pregovori o formiranju gradske vlasti okončani, a koalicioni sporazum potpisan.

"Svima treba da bude jasno da to što Alimpić radi jeste gubljenje vremena i, ukoliko to odlaganje ima za cilj da SPS promeni svoj stav vezan za formiranje gradske vlasti, to je gubljenje vremena za sve nas, a najviše za građane Beograda", naveo je Antić.

On je dodao da u ovom trenutku niko nije u prilici da bilo čime uslovljava SPS.

"Mi imamo poziciju koja je odgovorna prema građanima Srbije i građanima Beograda i odluke ćemo donositi u skladu sa interesima naše partije i interesima građana, a ne prema interesima drugih stranaka", rekao je funkcioner SPS-a.

"Spremni da preuzmemo odgovornost"

Portparol DSS- Andreja Mladenović kazao je da posao oko formiranja gradske vlasti, što se tiče koalicije radikala, narodnjaka i socijalista, završen i da je ta koalicija spremna da preuzme odgovornost za vlast u gradu.

On je naveo da ta koalicija očekuje da Alimpić promeni svoju odluku i zakaže sednicu u što hitnijem roku kako bi se većina koja postoji konstituisala i preuzela odgovrnost u gradu.

Mladenović je ocenio da se formiranje vlasti na republičkom nivou neće odraziti na gradski, jer ova koalicija ima čvrst sporazum i utvrđene principe i naveo da je u okviru te koalicije podeljena odgovornost i oko gradskih organa vlasti.

Mladenović je rekao da očekuje od SPS-a da iznese svoje argumente i predloge za formiranje republičke vlasti i dodao da uskoro očekuje odgovor socijalista.

Akcija "Odmor za tiraniju"

Omladina SRS-a, DSS-a i koalicije okupljene oko SPS-a poručila je danas vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću da je "vreme da ode na odmor kako bi se odmorio i Beograd".
Protest koalicije SRS, DSS i SPS (Beta)
Oni su, kako su kazali novinarima, predali Alimpiću prospekte za letovanje i rekvizite za plažu, uz parolu "Odmor Alimpiću da odmori Beograd".

Omladinci su objasnili da time žele da podsete gradonačelnika da treba da se odmori kako bi se konstitutivna sednica Skupštine grada održala pre 14. jula, za kada ju je zakazao.

Oni su naveli da su spremni i da Alimpiću plate odmor kako bi se vlast u Beogradu konstituisala ranije.

SPS: Podrška SRS, DSS i NS u Nišu

Kandidata SPS-a u Nišu za gradonačelnika Mileta Ilića podržava većina odbornika SRS-a, DSS-a i NS-a u Skupštini grada, saopštili su niški socijalisti.

Podrškom Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije obezbeđena je matematička većina u Skupštini grada za izbor gradonačelnika i formiranje gradske vlasti, navedeno je u saopštenju Gradskog i Okružnog odbora SPS-a u Nišu.

Niški socijalisti su pozvali G 7 plus i Demokratsku stranku da se izjasne jesu li spremne da formiraju najširu moguću gradsku koaliciju, kako bi se "obezbedili uslovi za povratak Niša na mesto koje mu pripada kao drugom gradu u Srbiji".

U saopštenju se napominje da iz G17 plus stižu neformalne informacije o njihovoj spremnosti da se raniji sukobi s pojedinim političkim strankama prevaziđu, dok DS stalno ističe da je nacionalno pomirenje garant bolje budućnosti, napominje se u saopštenju.

Niški socijalisti navode da Ilić neće prihvatiti kandidaturu gradonačelnika u slučaju da bude postignuta nestabilna većina u gradskom parlamentu koja nije garant ostvarivanja programa za izlazak grada iz krize.

U slučaju da ne bude postignut širok politički konsenzus na nivou grada, Ilić smatra da SPS ne bi trebalo da dalje insistira na njegovoj kandidaturi, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: