Mas: Nije kasno za sporazum

Ambasador Nemačke u Srbiji izrazio je nadu da će do kraja pregovora o Kosovu ipak doći do približavanja stavova Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.11.2007.

08:02

Default images

"Nadam se da će doći do približavanja stavova i mi ćemo, kao Evropska unija, učiniti sve kako bismo dve strane ubedili da je sporazumno rešenje konflikta zapravo najbolje rešenje", rekao je Volfram Mas agenciji Beta juče u Novom Sadu.

On je dodao da je EU danas jedinstvena u zalaganju da se dođe do sporazumnog rešenja.

"Ako ipak ne dođe do tog rešenja, što, nadam se, neće biti slučaj, onda su sve diskusije šta će biti posle toga u domenu čiste spekulacije, u koje se ne bih upuštao", kazao je Mas.

Prema njegovim rečima, ma kakva situacija da nastane posle 10. decembra, EU će biti u mogućnosti da preuzme i snosi odgovornost u regionu.

Ambasador Mas je kazao da pitanje Kosova i Republike Srpske nisu povezana, kako su navodili neki zvaničnici Srbije. "Uzdam se u to da će Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, učiniti sve kako bi se poštovao taj sporazum", rekao je Mas.

On je dodao da je "jasno" da su sve zemlje u regionu donele odluku o integraciji u evropske tokove. "Mora se priznati da se zemlje nalaze u različitim stadijima približavanja EU, ali su svi na dobrom putu", rekao je Mas.

Simić o stutusnoj neutralnosti

Predlog o neutralnosti je pokušaj da status Kosova ostane nerešen i otvara vrata separatizmu, smatra savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić.

Simić je za Večernje novosti rekao da se "albanski separatisti nisu izjasnili da će u slučaju 'neutralnog' statusa odustati od jednostranog priznanja Kosova, niti su se pojedine zemlje Zapada izjasnile da neće to priznanje - priznati.

"Međunarodno pravo čak ne poznaje nikakav neutralni status. Status je ili definisan ili nije", objasnio je Simić, koji je i član srpskog pregovaračkog tima.

Prema njegovim rečima, iako je predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger prvi izneo ideju da status ostane neutralan i da počnu razgovori o partnerstvu, u Briselu se stekao utisak da je "predstavniku SAD Frenku Vizneru najviše stalo da priča ode u 'neutralnom' smeru".

Simić je naveo da je Vizner na kraju sesije u Briselu pitao članove pregovaračkog tima Srbije da li su spremni da status ostave po strani i da razgovaraju o partnerstvu.

Simić je rekao da Srbija neće prihvatiti da se na završnoj rundi pregovora o statusu Kosova i Metohije u Badenu razgovara o takozvanom partnerskom odnosu Srbije i Kosova.

On je ocenio da priča o partnerstvu trik iza koga se krije namera da albanski separatisti, protivno međunarodnom pravu, odvoje deo teritorije Srbije.

Flajner razočaran

Pravni savetnik pregovaračkog tima Beograda Tomas Flajner izjavio je da je pravna osnova pregovora o statusu Kosova sadržana u Rezoluciji 1244, koja nalaže poštovanje suvereniteta Srbije i traženje rešenja u okvirima suštinske autonomije. "Za svaku odluku o statusu Kosova koja bi izašla iz tog okvira bio bi potreban konsenzus obe strane i dopuna Rezolucije 1244", objasnio je Flajner, profesor ustavnog i upravnog prava na Univerzitetu u Friburgu, u Švajcarskoj.

"Duboko sam razočaran što 'trojka', s jedne strane, do sada nije želela da sledi to očigledno tumačenje pravnog okvira pregovora, a istovremeno nije dala ni nagoveštaj da želi da traži pravni savet od bilo kog nezavisnog eksperta" rekao je on za RTS.

"Beograd je uvek poštovao Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, koja pruža okvir za suštinsku autonomiju. Prištini su predstavljeni brojni različiti modeli, ali o detaljima se nikada nije diskutovalo jer su svi predlozi odbacivani sa argumentima da Priština neće činiti kompromis po pitanju statusa".

"Predlog o prijateljskim odnosima Kosova i Srbije izlazi iz mandata pregovora koje je predložila 'trojka'. Uostalom, kako uopšte strana koja odbija saradnju i prijateljstvo u pregovorima o statusu može da polaže pravo na kredibilitet kada je reč o sporazumu o prijateljstvu", kaže Flajner.

SRS i SPS za hitnu sednicu parlamenta

Srpska radikalna stranka tražila hitno održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se poslanici upoznali s rezultatima pregovora i utvrdili poteze za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Poslanica te partije Vjerica Radeta rekla je na konferenciji za novinare da 10. decembar možda neće biti poslednji dan pregovora, ali da se očekuje da kosovske privremene institucije proglase nezavisnost.

Ona je rekla da se u javnosti mogu čuti neke nove ideje za rešavanje statusa Pokrajine, ali da o tome poslanici ne znaju ništa, iako je pregovarački tim obavezan da radi samo u skladu sa odlukama parlamenta.

Ona je rekla da za SRS nije prihvatljiv poslednji predlog srpske strane da se status Kosova uredi po modelu Olandskih ostrva, a prema kom bi status Pokrajine bio oročen na 20 godina jer Srbija time ne dobija ništa. Prema njenim rečima, tim rešenjem Albanci u Pokrajini bi dobili mogućnost da se osnaže i očvrsnu kvaziinstitucije, dok će Srbi u tom slučaju moći samo da se isele.

Socijalistička partija Srbije tražila je danas usaglašavanje odgovora Srbije na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i kao jednu od mera predložila podršku Beograda osamostaljenju Republike Srpske.

"Krajnje je nerazumljivo da se čeka 10. decembar, a da se potom kroz svađe u Srbiji odlučuje šta će biti preduzeto u vezi s tim najvažnijim političkim pitanjem za Srbiju i srpski narod", izjavio je portparol socijalista Đorđe Milićević.

Srbija, kako je dodao, treba da u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova najavi da će priznati nezavisnu Republiku Srpsku.

Milićević je rekao da SPS insistira na sazivanju sednice Skupštine na kojoj bi poslanici dobili informacije o toku pregovora o Kosovu.

Pakova: Niko ne sme da poredi Kosovo i BiH

Izaslanica Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je da "niko ne sme porediti BiH i Kosovo, kao što to Beograd radi" i ocenila da "EU mora da ispita situaciju u Srbiji, u pogledu ispunjavanja uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Ona je za sarajevsko Oslobođenje rekla da se nada da će premijer Srbije Vojislav Koštunica davati izjave "koje se tiču vlastitih unutrašnjih poslova, a ne poslova BiH".

Pakova je kazala da BiH predugo "vuče" pitanje reforme policije i da nije bilo volje da se ono reši, te da razume Evropsku uniju zašto je odbila da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

"Ne bismo smeli upoređivati jednu zemlju s drugom, jer uslovi jesu jednaki za sve, ali ne i problemi", izjavila je ona.

Komentarišući ocene Rusije o stanju na Balkanu, Doris Pak je kazala da je "oni ne brinu", jer je "to od njih očekivala".

"Prvo su to radili na Kosovu, a sad i u BiH. Smatram da ne bi trebalo da ih toliko uzimamo u obzir. Budućnost BiH i Kosova je u EU i Rusija bi trebalo da ostane podalje i da interveniše samo tako da bi poboljšala situaciju, a ne pogoršala. No, mene Rusi, nažalost, ne slušaju", rekla je Pakova.

Ona je ocenila pozitivnim pismo premijera Republike Srpske Milorada Dodika, kojim se obavezao da neće dovoditi u vezu BiH i Kosovo.

"Rekao je da neće tražiti referendum za osamostaljenje, jedino ako RS bude u opasnosti. Znači, ukoliko neko negira njeno postojanje, a ne zbog statusa Kosova. Trebalo bi mu verovati", kazala je.

Doris Pak je ocenila da neće biti novog sukoba u BiH, "te da su svi političari svesni da je s tim stvarno završeno, da je Kosovo jedna, a BiH potpuno druga stvar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: