Beograd-Priština, 6. runda

Na pregovorima u Briselu Beograd predstavio uporednu analizu modela suštinske autonomije Hongkonga, Olandskih ostrva i Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

07:36

Default images

Takođe, državni pregovarački tim Srbije predložio je na pregovorima u Briselu da rešenje za status Kosova, u vidu suštinske autonomije, bude oročeno na 20 godina. Olandska ostrva imaju autonomiju kao teritorija Finske na kojoj žive Šveđani, o čemu više možete čitati na stranicama B92.

Kako je novinarima preneo premijer Srbije Vojsilav Koštunica, na taj način Srbija je pobila argument od prethodnog puta da je Hong Kong u Kini, jer je sada o ostrvima koja se nalaze u Evropi.

"Otklonjen je i argument da u Hong Kongu i Kini živi isti narod, jer na Olandskim ostrvima žive Šveđani, a ta ostrva pripadaju Finskoj“, rekao je Koštunica.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Beograd ne želi da kopira ni primer Hong Konga ni Olandskih ostrva, već želi da pronađe najbolje elemente koji će omogućiti formiranje jedinstvenog predlog za budući status Kosova.

"Napravili smo korak napred, izložili nove mogućnosti, ali albanska strana nije želela da pregovora o statusu već o dve nezavisne države", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao i da je Beograd svestan da je ostalo još malo vremena za pregovore, ali i da je neprihvatljivo da oni budu vremenski limitirani.

"Ne prihvatamo rokove, mi moramo da radimo da nađemo prihvatljivo rešenje", objasnio je Tadić.

I predsednik i premijer Srbije odbacili su još jednom predlog Volfganga Išingera o neutralnom statusu Kosova.

"Neutralni status je drugo ime za nezavisnost – nikada nisam čuo o konstrukciji koja se zove neutralni status. To se drugim rečima prikriva činjeca da Kosovo i Srbija treba da budu nezavisni", rekao je premijer Koštunica.

On je pojasnio i da je američki predstavnik u međunarodnoj psoredničkoj trojci Frank Vizner na kraju psotavio pitanje – da li je moguće da Srbija stavi u stranu pitanje statusa i priča o partnerstvu.

Odogovor je bio da se mora razgovarati o statusu, jer su pregovori počeli da bi se to pitanje rešilo. "Možemo pričati o partnerstvu ali posle rešavanja statusa. Mi moramo prvo rešiti pitanje statusa, a partnerstvo dolazi za tim", rekao je Koštunica.

Predsednik Srbije je naveo da je Beograd na današnjim pregovorima potvrdio principijelnu poziciju da učestvuje do kraja na pregovorima, tragajući za rešenjem koje je prihvatljivo za obe strane. "To isključuje unilateralizam, isključuje nasilje i obezbeđuje budućnost za sve ljude koji žive u Srbiji", rekao je Tadić.

Kako je novinarima ranije preneo ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, Beograd je predlogom analize Olandskih ostrva u Finskoj reagovao na ranije primedbe da se Hongkong nalazi u Aziji i da u njemu žive Kinezi.

"Sada ta primedba ne stoji, jer se Olandska ostrva nalaze u Evropi i tamo žive Šveđani“, rekao je Samardžić o uporednoj analizi te tri teritoije, koju možete pronaći na sajtu Vlade Srbije.

"I Olandska ostrva uživaju jako veliku autonomiju i ta autonomija funkcioniše već 80 godina. Hteli smo da pokažemo da, ukoliko postoji dobra politička volja, da se rešenje može naći", kaže on.

"Uzeli smo dva funkcionalna slučaja najveće moguće autonomije i asimetričnih rešenja u okviru jedne države i pokazali da je naš predlog suštinske autonomije veoma sličan, s tim što daje još neke veće pogodnosti za albansku većinu koja živi na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Osim toga, tim iz Beograda je, kako kaže Samardžić, na taj način još jednom želeo da potvrdi da je predlog Srbije o suštinskoj autonomiji funkcionalan i primenjiv.

Samardžić je preneo i da je "trojka" reagovala pozitivno na taj predlog Beograda, ali i da u toku popodnevnih pregovora treba kosovske Albance navesti da o tome razgovaraju.

"Dok god Albanci misle da će u slučaju nepostizanja rešenja putem pregovora, doći do nezavisnosti, onda je teško pregovarati. Albancima je jeftinije da na taj način odmah dođu do nezavisnosti", rekao je Samardžić.

Šef Vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je za B92 da je model Olandskih ostrva predstavljen tek sada jer je to deo pregovaračke taktike, ali misli da ranije nije ni bilo prostora da se takvi konkretni predlozi iznesu.

"Imate u nekoliko ranijih rundi pregovora potpuno odbijanje albanske strane bilo kakvih predloga iz Srbije i ovo je, zapravo, samo pokušaj Srbije da pronađe rešenje, a ne izlaz iz krize", rekao je on.

"I to što je 10. decembar sve bliže, to je, zapravo, u međunarodnoj javnosti, delu kosovske javnosti i u našoj javnosti prilično okarakterisano i postalo je sinonim za Dan D", smatra on.

"Ja, međutim, mislim da se tada neće ništa spektakularno dogoditi, mislim da će i tim kosovskih Albanca izabrati varijantu mirnog života na Balkanu, mirnog života i suživota sa Srbijom", rekao je Mihajlović.

Inače, u pregovaračkom timu Beograda tvrde da ne postoje nagoveštaji da će se na direktnim pregovorima po podne u Briselu naći predlog Volfganga Išingera o neutralnom statusu.

Kako je rekao ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, današnji susret je veoma važan, jer osim nastavka razgovora o statusu Kosova, treba da se definiše i okvir sledeće i verovatno završne runde, koja treba da se održi početkom sledeće nedelje.

To je, prema rečima ministra Samardžića, prilika i da se Albanci podstaknu da počnu da pregovaraju.

Sejdiju: Poštovanje volje većine

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je nakon odvojenog susreta sa međunarodnom posredničkom trojkom i visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom da je na stav Solane da kosovski Albanci treba da se uzdrže od jednostranih poteza kosovski tim odgovorio stavom da će sve svoje sledeće koraka koordinirati sa međunarodnom zajednicom.

Sejdiju je rekao i da na sastanku sa Solanom nije bilo reči o konkretnim vremenskim okvirima o tim potezima, ali i da je kosovski pregovarački tim naveo da on mora da ispoštuje volju većine naroda na Kosovu, a to je nezavisnost.

Sejdiju je preneo i da je Havijer Solana na sastanku od zvaničnika Prištine tražio da što pre formiraju Vladu Kosova i ostale institucije.

"Interes svih političara na Kosovu je da se što pre formiraju institucije, kao i da se Kosovo uključi u proces evroatlantskih integracija", rekao je Sejdiju i naglasio da nema alternative za nezavisnost Kosova.

Prištinsku delegaciju predvodi predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, a beogradsku predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Ovo je pretposlednja runda pregovora Beograda i Prištine sa međunarodnom trojkom. Poslednja je zakazana za početak sledeće nedelje u jednoj banji pored Beča i trebalo bi da traje tri dana.

Planom je predviđeno da trojka Kontakt grupe 10. decembra generalnom sekretaru UN Ki Munu Banu preda izveštaj o rezultatima pregovora u kojima je posredovala i koji su počeli u avgustu ove godine.

Solana sa pregovaračima

Detalj po kom se ovi pregovori razlikuju u odnosu na prethodne svakako su sastanci predstavnika EU Havijera Solane sa svim učesnicima pregovora.

Solana je sinoć razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali detalji sa tog sastanka nisu poznati, a za B92 je kratko potvrđeno da će predsednik Srbije Boris Tadić i o tom sastanku govoriti tek posle današnjih susreta.

Osim s Tadićem, Solana će se danas, oko podneva, sastati s pregovaračkim timom Prištine, dok će premijer Srbije na razgovor sa Solanom otići posle podne, posle direktnih pregovora o statusu Kosova.

U svim saopštenjima koje obaveštavaju o održavanju tih sastanaka stoji da se razgovori održavaju u presudnom trenutku, odnosno, ili neposredno pre ili posle pregovora Beograda i Prištine.

Rusija: Isključena suverenizacija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da treba da budu isključeni bilo kakvi signali o dopustivosti jednostrane suverenizacije Kosova.

U saopštenju je naglašeno da bi ostvarenje scenarija sa samoproklamovanom nezavisnošću isprovociralo novu spiralu nasilja na Balkanu.

Statusni proces potrebno je nastaviti pod okriljem Ujedinjenih nacija do nalaženja uzajamno prihvatljivog ishoda u skladu sa zahtevima međunarodnog prava, uključujući principe suvereniteta i teritorijalne celovitosti država, i odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, rečeno je agenciji Itar tas u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: