Utorak, 20.11.2007.

07:36

Beograd-Priština, 6. runda

Na pregovorima u Briselu Beograd predstavio uporednu analizu modela suštinske autonomije Hongkonga, Olandskih ostrva i Kosova.

Izvor: B92

Beograd-Priština, 6. runda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Istina

pre 16 godina

Pre dvadeset godina Milošević je došao na vlast uz pomoć glasova sa kosova. Nije bilo teško prevariti neuki narod kosova i obećati im ispunjenje lažnih snova ! Godinama iza Milošević je čuvao svoju vlast glasovima sa kosova, rasturio najperspektivniju zemlju jugoistočne evrope, poslao u grobove hiljada i hiljade mladih, uništio ekonomiju, naterao učene da puze, a nepismene da mašu pištoljima. Ja sam Srbin i to veći od svih ovih doseljenika od 90 pa na ovamo. Svi koji smatraju da im je kosovo u srcu treba da odu dole da žive sa dva miliona albanaca, a nas koji volimo srce, a ne kosovo da puste da živimo. Neću više da budem taoc vremena i politike koja je kreirana u doba kad se ja nisam ni rodio ! Kosovo je nezavisno ne zato što ja to želim već zato što sam se kasno rodio da bi mogao nešto da promenim !

kunji

pre 16 godina

ove predlozi sa strane Srbije nisu tako loshi, ali imaju jednu malu manu. Oni su zakashnjeni za jedno 20 godina. Ovakva asimetricna reshenja tadashnje SFRJ su predlagali slovenci i hrvati pre raspada bivshe juge. A srbi nisu ni hteli o tome da govore, jer su se osecali jakim sa JNA na njihovoj strani. Da su tada bili tako pametni sacuvali bi Jugoslaviju, i kosovari bi cak prihvatili neko takvo reshenje, pod uslovom da se imaju dobri odnosi sa Albanijom i neku vrstu otvorenih granica, shto je evropsko reshenje, i do cega je sada i doshlo. Znaci nishta neprirodno u celoj toj stvari.
Ali u proteklih 20 godina se dogodilo, sve to shto se dogodilo, pa za ovakva reshenja vishe nema mesta. I sada cak cinico da se ovako neshto ponudi kada se zna da si izgubio po celoj liniji. Ovako zvuci samo kao losh vic.

pobili sve, osim argumenata

pre 16 godina

Aha, "pobili" argument da je Hong Kong u Kini !! Problem nije u tome da li se neki model nalazi u Kini ili u Evropi, nego je problem u tome da je Srbija nasiljem proterala preko milion Albanaca sa Kosova i tokom tog nasilja drzava Srbija je pobila preko 12.000 neduznih Albanaca. To se nije desilo prije 800 godina NEGO SAMO PRIJE 8 GODINA. Tako da Tadic i Kostunica mogu soliti pamet samo medijima u Srbiji, ali ne medjunarodnoj zajednici i Albancima. 1999 je Srbija pokazala svoj pravi cilj i takozvana "demokratska" Srbija se NIKADA nije distancirala od toga ili se "ne daj boze" izvinila zbog toga. Prema tome, Kosovo nema veze ni sa kakvim modelom, jer u principu problem Kosova je problem EKZISTENCIJE 2 miliona ljudi. To se najbolje videlo 1999. Problem znaci nije politicke nego ekzistencijalne prirode. Neka Srbija ubedi Albance da ih ne zeli unistiti, pa onda moze pricati o modelima. Ali daleko je Srbija od toga, jer bi se onda trebala menjati za 180 stepeni.

Futuristic

pre 16 godina

Sad sam procitao ovaj plan za Kosovo u RTS-u...Taj plan je u najmanju ruku smesan, i to je uvreda za mene kao Albanca. On ne da nista vise od ustava 1974. (polazeci od toga da od 1974. decentralizacija kao pojam je sve prisutnija tako da bi te nadleznosti Kosovo ionako imalo) i manje i od Hong-Konga i Ostrva. Tabela za poredjenje ne znaci nista i ne znaci ista prava, a ni Srbija mi nesto ne deluje kao Finska. A nije ni da bismo prihvatili nesto manje od nezavisnosti, jel nam samo to garantuje funkcionalno Kosovo i nemogucnost povratka u neko staro (isto) stanje. Kad procitam ove Srpske predloge, zaista se cudim da li Kostunica i Tadic znaju ko te proverava kad ulazis danas na Kosovo, jel su culi za Supremni Sud Kosova i da li zaista misle da smo mi ludi da prihvatimo srpske snage ili iste te snage koje su otpustili mog oca sa posla (bez razloga), mene terali kroz granicu (bez razloga), i pocepali mi dokumente da mi izgube identitet (i opet bez razloga). Ili, zaista bas uopste ni gram ne vole, kad se vec pojavljuju sa ovim planom za nasu "quasi" dobrobit. Koji likovi, Boze. Smesno. Ako vec hoce realnije, nek ponude konfederaciju za 20 godina na primer, a ne ovaj predlog. Tad bi vec mozda i svet razmislio dva puta. Nego hoce VK i BT sve da uzmu (vremenski losija autonomija od 1974, zamisli ti to), a kao i uvek u slujacu Srbije, ostace bez nicega. Samo se nadam da cemo mi biti strpljivi i pametni, pa da posle nezavisnosti uljucimo Srbe svugda u javni zivoti. Barem se nadam.

Lala

pre 16 godina

Poredjenja sa Hong Kongom i Olandskim Ostrvima su uvredljiva za zdrav razum. Ona podrazumevaju da se na Kosovu nista nije dogodilo 1999-te. Ne secam se da su stanovnici Hong Konga i Olandskih Ostrva proterivani sa svojih ognjista, ubijani, a mrtvi spaljivani u fabrikama ili prebacivani u hladnjacama. Malo objektivnosti je potrebno, ako iko zeli da se predlozi Srbije ozbiljnije shvate.

Libertarian

pre 16 godina

Meni toliko ne treba ni Hong Kong, ni Olandska ostrva da to nije normalno. Da ne govorim da se time ne bi resio problem sigurnosti preostalih Srba niti omogucilo izbeglima da se vrate, a kako bi Albanci primili neki takav status, svi znamo. Dakle u pitanju je cista pravna nebuloza i to da politicari obozavaju da komplikuju. Da li ce se naci neko da kaze, 'ajde da to Kosovo vec jednom podelimo i resimo gornje probleme razmenom imovine. Da se vec jednom stvari na ovim prostorima unormale i definisu. A i vrapcima je jasno koliko ideje o nekakvim baltickim ostrvima u sred brdovitog Balkana, na globalnom rasedu izmejdu svetskih kultura i imperija, imaju sanse...

Dragoljub

pre 16 godina

Bravo za Olandska ostrva. Svaka cast, gde ste ih samo "iskopali"? Jedini problem je sto na ovakav problem Albanci sa Kosova (koji su tamo vecina) nece pristati. Niti su Srbi Finci, niti su Albanci Svedjani. Sto bi rekao Nikola Pasic: "Kakvi ste vi Englezi, takav sam i ja Gledston"...

jela

pre 16 godina

Pa ovo je 2-0 za Premijera. Problem za Evropu a i za Finsku. Orlanski model je SJAJAN. Znaci po Ahtisariju nadgledana i jednim i drugim.

Pravo naroda

pre 16 godina

Medjunarodno pravo nije nikakva svojine Ruske federacije. Ono pripada svim narodima sveta. Posto rusi nece da kazu samo da se spominje Povelja UN Glava I, Clan 1 odnosno medjunarodno pravo gde IZRICITO postoji princip PRAVA NARODA NA SAMOOPREDELJENJE. Rezolucija 1244 najmenje 3 puta spominje NAROD KOSOVA (nigde se ne spominje nekakva nacionalna manjina albanaca) koji eto prema Povelji UN ima pravo na samoopredeljenje.

Dragan

pre 16 godina

nasa delagacija je predstvila uporedni model sa primerima Alandskih ostrva i Hong Konga.Detaljan prikaz nadleznosti pogledajte na sajtu rts-a. I neka neko posle ovako sveobuhvatnog predloga kaze da Srbija nema predlog i da zna samo sta nece!

Jedini put

pre 16 godina

Zanimljivo je da se albanska strana uhvatila za nezavisnost kao davljenik za slamku. Nema nezavisnosti - nema zivota u prevodu. Dobri susedi = nezavisnost, dobri odnosi = nezavisnost, biznis = nezavisnost. Jednom recju buducnost = nezavisnost. Na koji nacin ce to da se ostvari i koliko ce da traje = nema veze. Normalno rasudjivanje nalaze da se zajednicki zivot moze napraviti ako postoji dobra volja. Kosovo danas stoji izolovano u svome snu o nezavisnosti kao opijeno. Nista ne drzi taj san osim brutalne sile. Silom je sanjan, a sta ce biti ako bude nasilno budjenje? Nove pretnje i nemiri? Pa to vec znamo i ocekujemo. Ima li zaista nesto drugo u ovom zivotu?

Dragomir

pre 16 godina

Pa svi znamo da bi bilo cudo. Ameri su obecali nezavisnost Albancima pa o cemu bi pobogu oni pregovarali uopste? Vece glupiranje u medjunarodnoj politici odavno nisam video. Rusi nemaju stvarnu i odgovarajucu alternativu Americkoj politici i u njih se uzdati je vrlo lose. Amerika rastura Pakistan, Iran, Irak, Avganistan, Gruziju, Ukrajinu i niz africkih zemalja. Rusi tu apsolutno nista ne mogu i u principu ce doci na tapet i oni.

LionPR

pre 16 godina

Juce je Karl Bild jasno rekao da Kosovo je DE FAKTO nezavisna od Srbije ali ne sme da bude nezavisna od Evrope. I sam ministar SP Rumunije je priznao da vecina zemalja EU spremna da priznaje nezavisno Kosovo i nasuprot svake demokratske logike on kaze da manjina ne treba da uskladi stav s vecinom. On je time pokazao da jos uvek u toj zemlji postoji logika komunizma i diktature tipa Caušeskua. U svakom slucaju Kosovo ide putem nezavisnosti, i svaki pokusaj da se to spreci dozivece neuspeh. Moze ta nezavisnost samo malo da se odlaze ali krajniji ishod je poznat. I sto vise se odlaze vise izgubimo vreme, novac, zivce i naravno zaostajemo. 10 Decembar ce ubediti i najvece optimiste o "dogovorenom resenju" da takvo resenje NE POSTOJI. Ne postoji zato sto NECE DA SE PRIHVATA REALNOST od srpske strane. Albanska strana ne moze da prihvata MANJE NEGO STO IMA, jer na primer predlog Hongkonga znaci da Srbija preuzme neke funkcije (odbrana, spoljne psolove) KOJE NEMA, a albanci mnogo radije bi te funkcije prepustili MZ nego Srbiji. I jos treba da se ponovi mozda hiljadu puta da Rusija i Srbija stavom da se resenje ne moze nametnuti NIJEDNOJ STRANI zapravo priznale PRAVO VETA i albanskoj strani da se protivi bilo kom predlogu koji nije prihvatljiv za narod Kosova. Plus imajuci u vid VREMENSKU NEOGRANICENOST rezolucije 1244, Srbija NEMA NI TEORETSKU mogucnost da vraca suverenitet na Kosovo. Jednostavno Srbija se bori za misiju koja je NEMOGUCA osim ako je jaca od NATO-a i pokusa silom da istera NATO i albance s Kosova. A koliko je to realno moguce ne treba ni nagadjati jer je to moguce onoliko koliko je moguce da Srbija sledece nedelje posalje misiju na planeti Mars.

Sinke

pre 16 godina

Sta im obecavaju nezavisnost onda, kad ne mogu da im je pruze? Samo mlate ljude bezveze, za ovih par godina umesto da su trubili o nezavisnosti, mogli su da makar pocnu sa resavanjem pravih problema. Ako nisu uspeli da otcepe Kosovo posle vojne pobede, i u trenutku kada je Amerika bila jedina sila na svetu, a EU simbol jedinstva, jednakosti i blagostanja, onda sada vise od toga svakako nema nista. I to je odlicno, pa i ako nece svi problemi sa reintegracijom odmah biti reseni, bar nece biti novog rata.

Igor

pre 16 godina

EU ce se uskoro podeliti na 2 grupe, grupu velikih i bitnih i grupu malih i nebitnih i o tome se prave planovi vec dve godine. Sta mislite u koju grupu "velike ujedinjene evropske porodice" ce da bude smestena Srbija? Kosovo se ne sme dati ni po koju cenu. Sve to oko EU je zmazivanje ociju. Zivot nije samo konzumerizam, zivot ima i mnogo drugih aspekata kojima se treba okrenuti.

WhyWait!

pre 16 godina

Mislim da ce pobeda Tacija na izborima naterati EU da sto brze donesu odluku, inace zaista Kosovo nece cekati dugo posle Decembra. Na Kosovu vlada utisak da ce Vashington da prihvati nezavisnost, a to je za pocetak i vise nego dovoljno za narod Kosova.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbiji, sa Kosovom pod zajedničkim krovom, NEMA ŽIVOTA. Ali i Srbiji i Kosovu pod zajedničkim krovom velike porodice ujedinjenih evropskih naroda, IMA ŽIVOTA. Dakle Srbijo, okreni se konačno Životu.

b@nem

pre 16 godina

Aha, znači to je ta "dimplomatska ofanziva" naše strane?
Nema ništa od toga. Bolje kažite koliko hoćete para na ime dnevnica, pa da vas odmah platimo da ne idete nigde više.
I odmah da ste ponudili model King Konga Vojvodini.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbiji, sa Kosovom pod zajedničkim krovom, NEMA ŽIVOTA. Ali i Srbiji i Kosovu pod zajedničkim krovom velike porodice ujedinjenih evropskih naroda, IMA ŽIVOTA. Dakle Srbijo, okreni se konačno Životu.

b@nem

pre 16 godina

Aha, znači to je ta "dimplomatska ofanziva" naše strane?
Nema ništa od toga. Bolje kažite koliko hoćete para na ime dnevnica, pa da vas odmah platimo da ne idete nigde više.
I odmah da ste ponudili model King Konga Vojvodini.

LionPR

pre 16 godina

Juce je Karl Bild jasno rekao da Kosovo je DE FAKTO nezavisna od Srbije ali ne sme da bude nezavisna od Evrope. I sam ministar SP Rumunije je priznao da vecina zemalja EU spremna da priznaje nezavisno Kosovo i nasuprot svake demokratske logike on kaze da manjina ne treba da uskladi stav s vecinom. On je time pokazao da jos uvek u toj zemlji postoji logika komunizma i diktature tipa Caušeskua. U svakom slucaju Kosovo ide putem nezavisnosti, i svaki pokusaj da se to spreci dozivece neuspeh. Moze ta nezavisnost samo malo da se odlaze ali krajniji ishod je poznat. I sto vise se odlaze vise izgubimo vreme, novac, zivce i naravno zaostajemo. 10 Decembar ce ubediti i najvece optimiste o "dogovorenom resenju" da takvo resenje NE POSTOJI. Ne postoji zato sto NECE DA SE PRIHVATA REALNOST od srpske strane. Albanska strana ne moze da prihvata MANJE NEGO STO IMA, jer na primer predlog Hongkonga znaci da Srbija preuzme neke funkcije (odbrana, spoljne psolove) KOJE NEMA, a albanci mnogo radije bi te funkcije prepustili MZ nego Srbiji. I jos treba da se ponovi mozda hiljadu puta da Rusija i Srbija stavom da se resenje ne moze nametnuti NIJEDNOJ STRANI zapravo priznale PRAVO VETA i albanskoj strani da se protivi bilo kom predlogu koji nije prihvatljiv za narod Kosova. Plus imajuci u vid VREMENSKU NEOGRANICENOST rezolucije 1244, Srbija NEMA NI TEORETSKU mogucnost da vraca suverenitet na Kosovo. Jednostavno Srbija se bori za misiju koja je NEMOGUCA osim ako je jaca od NATO-a i pokusa silom da istera NATO i albance s Kosova. A koliko je to realno moguce ne treba ni nagadjati jer je to moguce onoliko koliko je moguce da Srbija sledece nedelje posalje misiju na planeti Mars.

Igor

pre 16 godina

EU ce se uskoro podeliti na 2 grupe, grupu velikih i bitnih i grupu malih i nebitnih i o tome se prave planovi vec dve godine. Sta mislite u koju grupu "velike ujedinjene evropske porodice" ce da bude smestena Srbija? Kosovo se ne sme dati ni po koju cenu. Sve to oko EU je zmazivanje ociju. Zivot nije samo konzumerizam, zivot ima i mnogo drugih aspekata kojima se treba okrenuti.

Lala

pre 16 godina

Poredjenja sa Hong Kongom i Olandskim Ostrvima su uvredljiva za zdrav razum. Ona podrazumevaju da se na Kosovu nista nije dogodilo 1999-te. Ne secam se da su stanovnici Hong Konga i Olandskih Ostrva proterivani sa svojih ognjista, ubijani, a mrtvi spaljivani u fabrikama ili prebacivani u hladnjacama. Malo objektivnosti je potrebno, ako iko zeli da se predlozi Srbije ozbiljnije shvate.

WhyWait!

pre 16 godina

Mislim da ce pobeda Tacija na izborima naterati EU da sto brze donesu odluku, inace zaista Kosovo nece cekati dugo posle Decembra. Na Kosovu vlada utisak da ce Vashington da prihvati nezavisnost, a to je za pocetak i vise nego dovoljno za narod Kosova.

Sinke

pre 16 godina

Sta im obecavaju nezavisnost onda, kad ne mogu da im je pruze? Samo mlate ljude bezveze, za ovih par godina umesto da su trubili o nezavisnosti, mogli su da makar pocnu sa resavanjem pravih problema. Ako nisu uspeli da otcepe Kosovo posle vojne pobede, i u trenutku kada je Amerika bila jedina sila na svetu, a EU simbol jedinstva, jednakosti i blagostanja, onda sada vise od toga svakako nema nista. I to je odlicno, pa i ako nece svi problemi sa reintegracijom odmah biti reseni, bar nece biti novog rata.

Dragan

pre 16 godina

nasa delagacija je predstvila uporedni model sa primerima Alandskih ostrva i Hong Konga.Detaljan prikaz nadleznosti pogledajte na sajtu rts-a. I neka neko posle ovako sveobuhvatnog predloga kaze da Srbija nema predlog i da zna samo sta nece!

Dragomir

pre 16 godina

Pa svi znamo da bi bilo cudo. Ameri su obecali nezavisnost Albancima pa o cemu bi pobogu oni pregovarali uopste? Vece glupiranje u medjunarodnoj politici odavno nisam video. Rusi nemaju stvarnu i odgovarajucu alternativu Americkoj politici i u njih se uzdati je vrlo lose. Amerika rastura Pakistan, Iran, Irak, Avganistan, Gruziju, Ukrajinu i niz africkih zemalja. Rusi tu apsolutno nista ne mogu i u principu ce doci na tapet i oni.

Jedini put

pre 16 godina

Zanimljivo je da se albanska strana uhvatila za nezavisnost kao davljenik za slamku. Nema nezavisnosti - nema zivota u prevodu. Dobri susedi = nezavisnost, dobri odnosi = nezavisnost, biznis = nezavisnost. Jednom recju buducnost = nezavisnost. Na koji nacin ce to da se ostvari i koliko ce da traje = nema veze. Normalno rasudjivanje nalaze da se zajednicki zivot moze napraviti ako postoji dobra volja. Kosovo danas stoji izolovano u svome snu o nezavisnosti kao opijeno. Nista ne drzi taj san osim brutalne sile. Silom je sanjan, a sta ce biti ako bude nasilno budjenje? Nove pretnje i nemiri? Pa to vec znamo i ocekujemo. Ima li zaista nesto drugo u ovom zivotu?

Dragoljub

pre 16 godina

Bravo za Olandska ostrva. Svaka cast, gde ste ih samo "iskopali"? Jedini problem je sto na ovakav problem Albanci sa Kosova (koji su tamo vecina) nece pristati. Niti su Srbi Finci, niti su Albanci Svedjani. Sto bi rekao Nikola Pasic: "Kakvi ste vi Englezi, takav sam i ja Gledston"...

Futuristic

pre 16 godina

Sad sam procitao ovaj plan za Kosovo u RTS-u...Taj plan je u najmanju ruku smesan, i to je uvreda za mene kao Albanca. On ne da nista vise od ustava 1974. (polazeci od toga da od 1974. decentralizacija kao pojam je sve prisutnija tako da bi te nadleznosti Kosovo ionako imalo) i manje i od Hong-Konga i Ostrva. Tabela za poredjenje ne znaci nista i ne znaci ista prava, a ni Srbija mi nesto ne deluje kao Finska. A nije ni da bismo prihvatili nesto manje od nezavisnosti, jel nam samo to garantuje funkcionalno Kosovo i nemogucnost povratka u neko staro (isto) stanje. Kad procitam ove Srpske predloge, zaista se cudim da li Kostunica i Tadic znaju ko te proverava kad ulazis danas na Kosovo, jel su culi za Supremni Sud Kosova i da li zaista misle da smo mi ludi da prihvatimo srpske snage ili iste te snage koje su otpustili mog oca sa posla (bez razloga), mene terali kroz granicu (bez razloga), i pocepali mi dokumente da mi izgube identitet (i opet bez razloga). Ili, zaista bas uopste ni gram ne vole, kad se vec pojavljuju sa ovim planom za nasu "quasi" dobrobit. Koji likovi, Boze. Smesno. Ako vec hoce realnije, nek ponude konfederaciju za 20 godina na primer, a ne ovaj predlog. Tad bi vec mozda i svet razmislio dva puta. Nego hoce VK i BT sve da uzmu (vremenski losija autonomija od 1974, zamisli ti to), a kao i uvek u slujacu Srbije, ostace bez nicega. Samo se nadam da cemo mi biti strpljivi i pametni, pa da posle nezavisnosti uljucimo Srbe svugda u javni zivoti. Barem se nadam.

Pravo naroda

pre 16 godina

Medjunarodno pravo nije nikakva svojine Ruske federacije. Ono pripada svim narodima sveta. Posto rusi nece da kazu samo da se spominje Povelja UN Glava I, Clan 1 odnosno medjunarodno pravo gde IZRICITO postoji princip PRAVA NARODA NA SAMOOPREDELJENJE. Rezolucija 1244 najmenje 3 puta spominje NAROD KOSOVA (nigde se ne spominje nekakva nacionalna manjina albanaca) koji eto prema Povelji UN ima pravo na samoopredeljenje.

jela

pre 16 godina

Pa ovo je 2-0 za Premijera. Problem za Evropu a i za Finsku. Orlanski model je SJAJAN. Znaci po Ahtisariju nadgledana i jednim i drugim.

Libertarian

pre 16 godina

Meni toliko ne treba ni Hong Kong, ni Olandska ostrva da to nije normalno. Da ne govorim da se time ne bi resio problem sigurnosti preostalih Srba niti omogucilo izbeglima da se vrate, a kako bi Albanci primili neki takav status, svi znamo. Dakle u pitanju je cista pravna nebuloza i to da politicari obozavaju da komplikuju. Da li ce se naci neko da kaze, 'ajde da to Kosovo vec jednom podelimo i resimo gornje probleme razmenom imovine. Da se vec jednom stvari na ovim prostorima unormale i definisu. A i vrapcima je jasno koliko ideje o nekakvim baltickim ostrvima u sred brdovitog Balkana, na globalnom rasedu izmejdu svetskih kultura i imperija, imaju sanse...

kunji

pre 16 godina

ove predlozi sa strane Srbije nisu tako loshi, ali imaju jednu malu manu. Oni su zakashnjeni za jedno 20 godina. Ovakva asimetricna reshenja tadashnje SFRJ su predlagali slovenci i hrvati pre raspada bivshe juge. A srbi nisu ni hteli o tome da govore, jer su se osecali jakim sa JNA na njihovoj strani. Da su tada bili tako pametni sacuvali bi Jugoslaviju, i kosovari bi cak prihvatili neko takvo reshenje, pod uslovom da se imaju dobri odnosi sa Albanijom i neku vrstu otvorenih granica, shto je evropsko reshenje, i do cega je sada i doshlo. Znaci nishta neprirodno u celoj toj stvari.
Ali u proteklih 20 godina se dogodilo, sve to shto se dogodilo, pa za ovakva reshenja vishe nema mesta. I sada cak cinico da se ovako neshto ponudi kada se zna da si izgubio po celoj liniji. Ovako zvuci samo kao losh vic.

Istina

pre 16 godina

Pre dvadeset godina Milošević je došao na vlast uz pomoć glasova sa kosova. Nije bilo teško prevariti neuki narod kosova i obećati im ispunjenje lažnih snova ! Godinama iza Milošević je čuvao svoju vlast glasovima sa kosova, rasturio najperspektivniju zemlju jugoistočne evrope, poslao u grobove hiljada i hiljade mladih, uništio ekonomiju, naterao učene da puze, a nepismene da mašu pištoljima. Ja sam Srbin i to veći od svih ovih doseljenika od 90 pa na ovamo. Svi koji smatraju da im je kosovo u srcu treba da odu dole da žive sa dva miliona albanaca, a nas koji volimo srce, a ne kosovo da puste da živimo. Neću više da budem taoc vremena i politike koja je kreirana u doba kad se ja nisam ni rodio ! Kosovo je nezavisno ne zato što ja to želim već zato što sam se kasno rodio da bi mogao nešto da promenim !

pobili sve, osim argumenata

pre 16 godina

Aha, "pobili" argument da je Hong Kong u Kini !! Problem nije u tome da li se neki model nalazi u Kini ili u Evropi, nego je problem u tome da je Srbija nasiljem proterala preko milion Albanaca sa Kosova i tokom tog nasilja drzava Srbija je pobila preko 12.000 neduznih Albanaca. To se nije desilo prije 800 godina NEGO SAMO PRIJE 8 GODINA. Tako da Tadic i Kostunica mogu soliti pamet samo medijima u Srbiji, ali ne medjunarodnoj zajednici i Albancima. 1999 je Srbija pokazala svoj pravi cilj i takozvana "demokratska" Srbija se NIKADA nije distancirala od toga ili se "ne daj boze" izvinila zbog toga. Prema tome, Kosovo nema veze ni sa kakvim modelom, jer u principu problem Kosova je problem EKZISTENCIJE 2 miliona ljudi. To se najbolje videlo 1999. Problem znaci nije politicke nego ekzistencijalne prirode. Neka Srbija ubedi Albance da ih ne zeli unistiti, pa onda moze pricati o modelima. Ali daleko je Srbija od toga, jer bi se onda trebala menjati za 180 stepeni.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbiji, sa Kosovom pod zajedničkim krovom, NEMA ŽIVOTA. Ali i Srbiji i Kosovu pod zajedničkim krovom velike porodice ujedinjenih evropskih naroda, IMA ŽIVOTA. Dakle Srbijo, okreni se konačno Životu.

LionPR

pre 16 godina

Juce je Karl Bild jasno rekao da Kosovo je DE FAKTO nezavisna od Srbije ali ne sme da bude nezavisna od Evrope. I sam ministar SP Rumunije je priznao da vecina zemalja EU spremna da priznaje nezavisno Kosovo i nasuprot svake demokratske logike on kaze da manjina ne treba da uskladi stav s vecinom. On je time pokazao da jos uvek u toj zemlji postoji logika komunizma i diktature tipa Caušeskua. U svakom slucaju Kosovo ide putem nezavisnosti, i svaki pokusaj da se to spreci dozivece neuspeh. Moze ta nezavisnost samo malo da se odlaze ali krajniji ishod je poznat. I sto vise se odlaze vise izgubimo vreme, novac, zivce i naravno zaostajemo. 10 Decembar ce ubediti i najvece optimiste o "dogovorenom resenju" da takvo resenje NE POSTOJI. Ne postoji zato sto NECE DA SE PRIHVATA REALNOST od srpske strane. Albanska strana ne moze da prihvata MANJE NEGO STO IMA, jer na primer predlog Hongkonga znaci da Srbija preuzme neke funkcije (odbrana, spoljne psolove) KOJE NEMA, a albanci mnogo radije bi te funkcije prepustili MZ nego Srbiji. I jos treba da se ponovi mozda hiljadu puta da Rusija i Srbija stavom da se resenje ne moze nametnuti NIJEDNOJ STRANI zapravo priznale PRAVO VETA i albanskoj strani da se protivi bilo kom predlogu koji nije prihvatljiv za narod Kosova. Plus imajuci u vid VREMENSKU NEOGRANICENOST rezolucije 1244, Srbija NEMA NI TEORETSKU mogucnost da vraca suverenitet na Kosovo. Jednostavno Srbija se bori za misiju koja je NEMOGUCA osim ako je jaca od NATO-a i pokusa silom da istera NATO i albance s Kosova. A koliko je to realno moguce ne treba ni nagadjati jer je to moguce onoliko koliko je moguce da Srbija sledece nedelje posalje misiju na planeti Mars.

b@nem

pre 16 godina

Aha, znači to je ta "dimplomatska ofanziva" naše strane?
Nema ništa od toga. Bolje kažite koliko hoćete para na ime dnevnica, pa da vas odmah platimo da ne idete nigde više.
I odmah da ste ponudili model King Konga Vojvodini.

Igor

pre 16 godina

EU ce se uskoro podeliti na 2 grupe, grupu velikih i bitnih i grupu malih i nebitnih i o tome se prave planovi vec dve godine. Sta mislite u koju grupu "velike ujedinjene evropske porodice" ce da bude smestena Srbija? Kosovo se ne sme dati ni po koju cenu. Sve to oko EU je zmazivanje ociju. Zivot nije samo konzumerizam, zivot ima i mnogo drugih aspekata kojima se treba okrenuti.

WhyWait!

pre 16 godina

Mislim da ce pobeda Tacija na izborima naterati EU da sto brze donesu odluku, inace zaista Kosovo nece cekati dugo posle Decembra. Na Kosovu vlada utisak da ce Vashington da prihvati nezavisnost, a to je za pocetak i vise nego dovoljno za narod Kosova.

Pravo naroda

pre 16 godina

Medjunarodno pravo nije nikakva svojine Ruske federacije. Ono pripada svim narodima sveta. Posto rusi nece da kazu samo da se spominje Povelja UN Glava I, Clan 1 odnosno medjunarodno pravo gde IZRICITO postoji princip PRAVA NARODA NA SAMOOPREDELJENJE. Rezolucija 1244 najmenje 3 puta spominje NAROD KOSOVA (nigde se ne spominje nekakva nacionalna manjina albanaca) koji eto prema Povelji UN ima pravo na samoopredeljenje.

Lala

pre 16 godina

Poredjenja sa Hong Kongom i Olandskim Ostrvima su uvredljiva za zdrav razum. Ona podrazumevaju da se na Kosovu nista nije dogodilo 1999-te. Ne secam se da su stanovnici Hong Konga i Olandskih Ostrva proterivani sa svojih ognjista, ubijani, a mrtvi spaljivani u fabrikama ili prebacivani u hladnjacama. Malo objektivnosti je potrebno, ako iko zeli da se predlozi Srbije ozbiljnije shvate.

Sinke

pre 16 godina

Sta im obecavaju nezavisnost onda, kad ne mogu da im je pruze? Samo mlate ljude bezveze, za ovih par godina umesto da su trubili o nezavisnosti, mogli su da makar pocnu sa resavanjem pravih problema. Ako nisu uspeli da otcepe Kosovo posle vojne pobede, i u trenutku kada je Amerika bila jedina sila na svetu, a EU simbol jedinstva, jednakosti i blagostanja, onda sada vise od toga svakako nema nista. I to je odlicno, pa i ako nece svi problemi sa reintegracijom odmah biti reseni, bar nece biti novog rata.

Jedini put

pre 16 godina

Zanimljivo je da se albanska strana uhvatila za nezavisnost kao davljenik za slamku. Nema nezavisnosti - nema zivota u prevodu. Dobri susedi = nezavisnost, dobri odnosi = nezavisnost, biznis = nezavisnost. Jednom recju buducnost = nezavisnost. Na koji nacin ce to da se ostvari i koliko ce da traje = nema veze. Normalno rasudjivanje nalaze da se zajednicki zivot moze napraviti ako postoji dobra volja. Kosovo danas stoji izolovano u svome snu o nezavisnosti kao opijeno. Nista ne drzi taj san osim brutalne sile. Silom je sanjan, a sta ce biti ako bude nasilno budjenje? Nove pretnje i nemiri? Pa to vec znamo i ocekujemo. Ima li zaista nesto drugo u ovom zivotu?

Libertarian

pre 16 godina

Meni toliko ne treba ni Hong Kong, ni Olandska ostrva da to nije normalno. Da ne govorim da se time ne bi resio problem sigurnosti preostalih Srba niti omogucilo izbeglima da se vrate, a kako bi Albanci primili neki takav status, svi znamo. Dakle u pitanju je cista pravna nebuloza i to da politicari obozavaju da komplikuju. Da li ce se naci neko da kaze, 'ajde da to Kosovo vec jednom podelimo i resimo gornje probleme razmenom imovine. Da se vec jednom stvari na ovim prostorima unormale i definisu. A i vrapcima je jasno koliko ideje o nekakvim baltickim ostrvima u sred brdovitog Balkana, na globalnom rasedu izmejdu svetskih kultura i imperija, imaju sanse...

Dragan

pre 16 godina

nasa delagacija je predstvila uporedni model sa primerima Alandskih ostrva i Hong Konga.Detaljan prikaz nadleznosti pogledajte na sajtu rts-a. I neka neko posle ovako sveobuhvatnog predloga kaze da Srbija nema predlog i da zna samo sta nece!

Futuristic

pre 16 godina

Sad sam procitao ovaj plan za Kosovo u RTS-u...Taj plan je u najmanju ruku smesan, i to je uvreda za mene kao Albanca. On ne da nista vise od ustava 1974. (polazeci od toga da od 1974. decentralizacija kao pojam je sve prisutnija tako da bi te nadleznosti Kosovo ionako imalo) i manje i od Hong-Konga i Ostrva. Tabela za poredjenje ne znaci nista i ne znaci ista prava, a ni Srbija mi nesto ne deluje kao Finska. A nije ni da bismo prihvatili nesto manje od nezavisnosti, jel nam samo to garantuje funkcionalno Kosovo i nemogucnost povratka u neko staro (isto) stanje. Kad procitam ove Srpske predloge, zaista se cudim da li Kostunica i Tadic znaju ko te proverava kad ulazis danas na Kosovo, jel su culi za Supremni Sud Kosova i da li zaista misle da smo mi ludi da prihvatimo srpske snage ili iste te snage koje su otpustili mog oca sa posla (bez razloga), mene terali kroz granicu (bez razloga), i pocepali mi dokumente da mi izgube identitet (i opet bez razloga). Ili, zaista bas uopste ni gram ne vole, kad se vec pojavljuju sa ovim planom za nasu "quasi" dobrobit. Koji likovi, Boze. Smesno. Ako vec hoce realnije, nek ponude konfederaciju za 20 godina na primer, a ne ovaj predlog. Tad bi vec mozda i svet razmislio dva puta. Nego hoce VK i BT sve da uzmu (vremenski losija autonomija od 1974, zamisli ti to), a kao i uvek u slujacu Srbije, ostace bez nicega. Samo se nadam da cemo mi biti strpljivi i pametni, pa da posle nezavisnosti uljucimo Srbe svugda u javni zivoti. Barem se nadam.

Dragomir

pre 16 godina

Pa svi znamo da bi bilo cudo. Ameri su obecali nezavisnost Albancima pa o cemu bi pobogu oni pregovarali uopste? Vece glupiranje u medjunarodnoj politici odavno nisam video. Rusi nemaju stvarnu i odgovarajucu alternativu Americkoj politici i u njih se uzdati je vrlo lose. Amerika rastura Pakistan, Iran, Irak, Avganistan, Gruziju, Ukrajinu i niz africkih zemalja. Rusi tu apsolutno nista ne mogu i u principu ce doci na tapet i oni.

jela

pre 16 godina

Pa ovo je 2-0 za Premijera. Problem za Evropu a i za Finsku. Orlanski model je SJAJAN. Znaci po Ahtisariju nadgledana i jednim i drugim.

Dragoljub

pre 16 godina

Bravo za Olandska ostrva. Svaka cast, gde ste ih samo "iskopali"? Jedini problem je sto na ovakav problem Albanci sa Kosova (koji su tamo vecina) nece pristati. Niti su Srbi Finci, niti su Albanci Svedjani. Sto bi rekao Nikola Pasic: "Kakvi ste vi Englezi, takav sam i ja Gledston"...

pobili sve, osim argumenata

pre 16 godina

Aha, "pobili" argument da je Hong Kong u Kini !! Problem nije u tome da li se neki model nalazi u Kini ili u Evropi, nego je problem u tome da je Srbija nasiljem proterala preko milion Albanaca sa Kosova i tokom tog nasilja drzava Srbija je pobila preko 12.000 neduznih Albanaca. To se nije desilo prije 800 godina NEGO SAMO PRIJE 8 GODINA. Tako da Tadic i Kostunica mogu soliti pamet samo medijima u Srbiji, ali ne medjunarodnoj zajednici i Albancima. 1999 je Srbija pokazala svoj pravi cilj i takozvana "demokratska" Srbija se NIKADA nije distancirala od toga ili se "ne daj boze" izvinila zbog toga. Prema tome, Kosovo nema veze ni sa kakvim modelom, jer u principu problem Kosova je problem EKZISTENCIJE 2 miliona ljudi. To se najbolje videlo 1999. Problem znaci nije politicke nego ekzistencijalne prirode. Neka Srbija ubedi Albance da ih ne zeli unistiti, pa onda moze pricati o modelima. Ali daleko je Srbija od toga, jer bi se onda trebala menjati za 180 stepeni.

kunji

pre 16 godina

ove predlozi sa strane Srbije nisu tako loshi, ali imaju jednu malu manu. Oni su zakashnjeni za jedno 20 godina. Ovakva asimetricna reshenja tadashnje SFRJ su predlagali slovenci i hrvati pre raspada bivshe juge. A srbi nisu ni hteli o tome da govore, jer su se osecali jakim sa JNA na njihovoj strani. Da su tada bili tako pametni sacuvali bi Jugoslaviju, i kosovari bi cak prihvatili neko takvo reshenje, pod uslovom da se imaju dobri odnosi sa Albanijom i neku vrstu otvorenih granica, shto je evropsko reshenje, i do cega je sada i doshlo. Znaci nishta neprirodno u celoj toj stvari.
Ali u proteklih 20 godina se dogodilo, sve to shto se dogodilo, pa za ovakva reshenja vishe nema mesta. I sada cak cinico da se ovako neshto ponudi kada se zna da si izgubio po celoj liniji. Ovako zvuci samo kao losh vic.

Istina

pre 16 godina

Pre dvadeset godina Milošević je došao na vlast uz pomoć glasova sa kosova. Nije bilo teško prevariti neuki narod kosova i obećati im ispunjenje lažnih snova ! Godinama iza Milošević je čuvao svoju vlast glasovima sa kosova, rasturio najperspektivniju zemlju jugoistočne evrope, poslao u grobove hiljada i hiljade mladih, uništio ekonomiju, naterao učene da puze, a nepismene da mašu pištoljima. Ja sam Srbin i to veći od svih ovih doseljenika od 90 pa na ovamo. Svi koji smatraju da im je kosovo u srcu treba da odu dole da žive sa dva miliona albanaca, a nas koji volimo srce, a ne kosovo da puste da živimo. Neću više da budem taoc vremena i politike koja je kreirana u doba kad se ja nisam ni rodio ! Kosovo je nezavisno ne zato što ja to želim već zato što sam se kasno rodio da bi mogao nešto da promenim !