"Funkcioneri švercovali ptice"

Društvo za zaštitu divljih ptica optužilo bivše funkcionere ekološke uprave za malverzacije s dozvolama za izvoz zaštićenih ptica.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2007.

11:56

Default images

Društvo Jugoslavije za zaštitu retkih ptica optužuje bivšeg direktora Uprave za zaštitu životne sredine Miroslava Nikčevića i nekoliko osoba iz Ministarstva za neovlašćeno izdavanje dozvola za izvoz zaštićenih vrsta ptica i bivšeg direktora Uprave za veterinu Dejana Krnjajića za izdavanje rešenja o sanitarno-veterinarskim uslovima za prostorije u kojima su držane ptice.

U saopštenju se navodi da su dozvole izdavane Tiboru Buzi iz preduzeća Senta turs, Stjepanu Bašiću iz Novog Sada, Nebojši Davidoviću iz Mladenovca i drugima.

"Njima je bilo omogućeno da vrše neometanu međunarodnu trgovinu tim pticama, a obezbeđene su dobre zarade svim osobama umešanim u to, pošto su ptice prodavane u Arapskim Emiratima, gde mogu da dostignu 50.000 evra po primerku", navodi Društvo.

Društvo je podnelo i krivičnu prijavu protiv navedenih osoba Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, a prijava je prosleđena beogradskom Okružnom tužilaštvu pošto nema elemenata za nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

Nikčević je rekao da nije izdao nikakve dozvole za izvoz divljih ptica i naveo da je Buzi dao dozvolu za uvoz u Srbiju iz Arapskih Emirata, gde je imao uzgajivačnicu. "Buza je želeo da prebaci svoju uzgajivačnicu u Srbiju i sve je urađeno po pravilima i Arapskih Emirata i Srbije", kaže Nikčević.

Nikčević je naveo da je Društvo "opskurna organizacija koja je svesno slagala i koja želi na bilo koji način da dođe do sredstava javnog informisanja".

Krnjajić kaže da ne zna ništa o navodima Društva za zaštitu divljih ptica i da je on izdavao takve vrste rešenja, ali da se ne seća da je nekad imao nešto sa objektima u kojima se drže divlje ptice. On navodi i da je izdavanje rešenja uvek bilo u skladu sa zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: