Gambari se nada uspehu u Mjanmaru

Izaslanik UN za Mjanmar Ibrahim Gambari se nada da će uspeti da vojnu vlast u toj državi ubedi da pregovara sa demonstrantima.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.09.2007.

11:13

Default images

Uprkos trodnevnoj brutalnoj akciji vojske i policije, u Jangonu su i danas nastavljene demonstracije protiv vojnog režima koji vlada zemljom već 45 godina. Za razliku od prethodnih dana, kada se broj demonstranata merio desetinama hiljada, danas ih je bilo nekoliko stotina.

Istovremeno, u glavni grad Mjanmara doputovao je i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari koji će pokušati da ubedi vojnu huntu da prekine brutalnu akciju gušenja prodemokratskih protesta.

Vojna hunta je do sada ignorisala međunarodne apele za mirno rešenje krize koja je počela u avgustu skromnim protestima zbog poskupljenja benzina da bi se poslednjih dana pretvorili u masovni bunt predvođen budističkim monasima. Do sada je u protestima poginulo najmanje deset osoba.

Odmah po sletanju u Jangon, Gambari se sastao s predstavnicima UN u Mjanmaru, a potom bi trebalo da razgovara s predstavnicima režima.

Gambari je uoči odlaska najavio da će vlastima u Mjanmaru "preneti poruku generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koja sadrži stavove Saveta bezbednosti UN i Asocijacija zemalja jugoistočne Azije.

Buš i Braun pozvali na nastavak pritisaka na Mjanmar

Predsednik SAD Džordž Buš i britanski premijer Gordon Braun su izjavili da je važno da svet nastavi pritisak na vojnu vlast u Mjanmaru, gde protesti još traju.

Buš i Braun pozvali su zemlje sveta da nastave da prenose poruku mjanmarskom režimu da se uzdrži od nasilja nad demonstrantima i krene u mirnu tranziciju ka demokratiji, saopšteno je kasno sinoć iz Bele kuće, koja je akciju vojnih vlasti u Jangonu nazvala "varvarskom".

Buš je u četvrtak pooštrio sankcije protiv visokih zvaničnika Mjanmara, a u petak je saopšteno i da su sankcije na dobijanje viza SAD uvedene za još oko 40 mjanmarskih zvaničnika i njihovih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: