Izaslanik UN sutra u Mjanmaru

Vojska Mjanmara je okupirala budističke hramove i drži u zatočeništvu sveštenike koji su učestvovali u protestima.

Izvor: B92

Petak, 28.09.2007.

08:35

Default images

Istovremeno, izaslanik Ujedinjenih nacija za Mjanmar Ibrahim Gambari posetiće tu zemlju u subotu uz saglasnost vlasti u Jangunu. "Generalni sekretar UN Ki Mun Ban je zadovoljan što je vlada u Mjanmaru prihvatila posetu specijalnog izaslanika 29. septembra", navodi se u saopštenju UN. "Gambari će pozvati vlasti u Jangunu da krenu putem nacionalnog mirnog pomirenja", stoji u saopštenju.

Vojna hunta u Mjanmaru odobrila je Gambarijevu posetu, a diplomatski izvori u Jangonu naveli su da se sutra očekuje dolazak specijalnog izaslanika UN.

U Njujorku, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine UN, Savet bezbednosti UN je pozvao vojne vlasti Mjanmara da pokažu uzdržanost.

Kina, koja se protivila da Mjanmar bude osuđen i isključila uvođenje sankcija, pridružila se saopštenju UN kojim se vlasti te zemlje pozivaju na uzdržanost.

Pobuna je počela pre više od mesec dana sporadičnim protestnim šetnjama protiv drastičnog povećanja cene benzina. Protesti, predvođeni budističkim monasima, prerasli su u masovne demonstracije protiv vojne vladavine koja je na vlasti 45 godina, od 1962.

Pritisak ili misija

SAD su uvele nove ekonomske sankcije protiv funkcionera Mjanmara posle antirežimskih protesta.

Predstavnici Ministarstva finansija SAD su rekli da su sankcije uvedene protiv 14 funkcionera i usledile su posle oduke predsednika Džordža Buša da zaoštri sankcije SAD protiv vojnog režima u Mjanmaru, bivšoj Burmi.

Predsednik SAD Džordž Buš razgovarao je u međuvremenu s premijerom Velike Britanije Gordonom Braunom o potrebi da bude održan međunarodni pritisak na vojnu huntu u Mjanmaru i ocenio kao "varvarski" način na koji su se vlasti u toj zemlji obračunale s demonstrantima.

"Razgovarali su o potrebi da zemlje širom sveta nastave jasno da hunti stavljaju do znanja da mora da se uzdrži od nasilja i krene u mirnu tranziciju ka demokratiji", rekao je portparol Bele kuće Skot Stenzel, preneo je Rojters.

"Obračun s mirnim demonstrantima je varvarski", dodao je Stenzel.

Istovremeno, Evropska unija razmatrala je mogućost slanja misije u Mjanmar kao podršku inicijativi Gambarija, saopšteno je iz kabineta premijera Italije Romana Prodija.

U saopštenju se navodi da je Prodi danas razgovarao s premijerom Portugalije Žozeom Sakratešom, čija država predsedava EU, o takvoj mogućnosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija žali zbog žrtava u Mjanmaru, ali da smatra da je rano govoriti o uvođenju sankcija toj zemlji. "Žalimo zbog žrtava i očekujemo da će nasilje prestati", rekao je Putin.

Ističući da je uvođenje sankcija tema za posebno razmatranje u Ujedinjenim nacijama, Putin je rekao da eksperti najpre treba da utvrde da li su događaji u Mjanmaru pretnja za mir i bezbednost.

Ubijen japanski TV snimatelj

Jedna od (zvanično) devet žrtava u protestima je japanski video novinar Kendži Nagai. Njegovu smrt potvrđuje i TV snimak.
Nekoliko stotina građana Mjanmara koji žive u Japanu protestovali su ispred smbasade u Tokiju. Zvanični Japan uložio je protest Vladi Mjanmara.

"Za sada je važno da zatražimo podrobno objašnjenje zašto se incident dogodio. Istovremeno zahtevamo da se takve stvari ne ponove", rekao je Nobutaka Mahimura, sekretar vlade u Tokiju.

Zamenik šefa japanske diplomatije sledeće nedelje putuje u Mjanmar. Japan bi mogao obustaviti humanitarnu pomoć Mjanmaru kada budu obelodanjene činjenice u vezi sa ubistvom japanskog fotoreportera.

Na slikama koje je snimio malom kamerom koje su prosleđene van zemlje može se videti kako Nagai snima, a potom leži mrtav na ulici u Jangonu.

Prema izveštajima lekara koji su ispitali telo ubijenog fotoreportera, metak je probio desnu stranu plućnog krila i srce.

Maćimura je rekao da će vlada u Tokiju pratiti reagovanja Ujedinjenih nacija i Udruzenja zemalja jugoistočne Azije pre no što odluči da primeni sankcije.

Japanska nacionalna novinska agencija Kjodo javila je kako je premijer Jasuo Fukuda u telefonskom razgovoru s kolegom iz Kine Venom Điabaoom urgirao da Peking iskoristi svoj uticaj kod mjanmarske hunte kako bi se razjasnilo da li je fotograf ubijen s namerom, kako su to neka sredstva informisanja predstavila.

"Tražio sam da Kina, koja ima tesne veze s Mjanmarom, izvrši uticaj, a Ven je obećao da će to učiniti", kaže Fukuda.

Slovenija traži sednicu o ljudskim pravima

U ime EU, kojom će uskoro predsedavati, Slovenija zahteva vanrednu sednicu Saveta za ljudska prava zbog situacije u Mjanmaru.

Slovenija svom zahtevu, koji su podržale sve regionalne grupe, dodaje oštru osudu nasilnih mera, koje se sprovode nad civilnim stanovništvom Mjanmara i žali zbog smrtnih žrtava među miroljubivim demonstrantima.

Istovremeno, Slovenija poziva vlasti Mjanmara da poštuju ljudksko pravo na mirno udruživanje i izražavanje stava i na uzdržavanje od nasilja, puštanje svih političkih zatvorenika.

Slovenija očekuje i konstruktivnu saradnju vlasti Mjnamara, pre svega sa izaslanikom generalnog sekretara UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: