Različita očekivanja na Kosovu

Pred direktne pregovore Beograda i Prištine građani srpske i albanske nacionalnosti na Kosovu imaju različita očekivanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2007.

07:36

Default images

Građani Kosovske Mitrovice, ali i Prištine, podeljeni su u očekivanjima od njujorških razgovora.

"Ne očekujem mnogo, kao stanovnik Kosova. Mislim sasvim suprotno, da će doći do još jednog odlaganja, pri čemu se ništa drugo neće rešiti."

"Vrlo sam zadovoljan zato što se rukovodstvo Srbije napokon složilo i svi u jedan glas pričaju isto, tako da možemo da očekujemo dosta. Mada vidim da SAD opet najavljuju nezavisnost. Mislim da ćemo se izboriti za bolje sutra Srbije."

"Očekujem da dođe do nekog pomaka. Pošto će, kako je najavljeno, naši predstavnici imati značajne susrete, čak i pojedinačno, sa značajnim ličnostima međunarodne zajednice, očekujem da će uspeti da ih ubede u svoje stavove, a to je da Albancima na Kosovu nude sve osim nezavisnosti na papiru."

Stanovnici Prištine ne očekuju velike rezultate u direktnom susretu sa srpskim pregovaračkim timom.

"Mislim da ti razgovori nemaju nikakav smisao još od početka zato što obe strane imaju različite stavove. Zato neće biti ni rezultata i zato Kosovo treba da jednostrano proglasi nezavisnost, koju će prihvatiti međunarodna zajednica."

"Međunarodna zajednica je prihvatila nezavisnost Kosova, samo još ne zvanično. Očekujem da pregovori donesu dobre rezultate i da kosovska delegacija odbrani svoje stavove."

"Nema razloga da nas vraćaju pod vlast pod kojom smo bili. Sadašnja vlast u Srbiji je ista kao ranija. Verujem da će na kraju UN doneti odluku u prilog nezavisnosti Kosova."

"I Priština i Beograd su ranijih meseci dokazali da nisu spremni za sporazum zato što imaju dijametralne stavove. Dok Priština stalno govori da neće ni o čemu razgovarati osim o nezavisnosti, Beograd predlaže suprotno rešenje i nudi Albancima samo autonomiju na Kosovu."

"Do sada smo mogli da vidimo susrete dve strane koje su imale samo formalnu stranu, ali ne i sadržajnu, bez finalizacije nečeg konkretnog. Mislim da će se ista formula ponoviti u Njujorku, verovatno ćemo imati sastanak bez konkretnog rezultata."

"Ne verujem da više iko veruje da je moguće rešavati status Kosova preko razgovora, da ne govorim o ultimatumima srpske strane. Mislim da se može reći da su pregovori propali."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: