SKUPSTINA VOJVODINE ODBACILA PREDLOG O PROMENI STATUTA

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2001.

16:41

Default images
Poslanici Skupstine Vojvodine odbacili su u cetvrtak predlog za izmenu Statuta pokrajine, a time i inicijativu Hrvatskog narodnog saveza da se hrvatski jezik svrsta u ravnopravnu upotrebu sa jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Kako javlja dopisnik ANEM-a, grupa poslanika je, na inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predlozila da se iz statuta pokrajine brise izraz srpskohrvatski jezik, i ostane srpski, cime bi, kao zvanican, bio prihvacen i hrvatski jezik. Poslanici su ocenili da je zahtev opravdan, ali da nije u skladu sa Ustavom Srbije. Predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak zalozio se da se predlog usvoji, uz opasku da pokrajinski parlament ne treba “sam sebe da cenzurise”. “Sada se onaj koji je stvarao ovakav pravni ambijent nalazi u zatvoru, a njegovo delo, odnosno zbog cega je u zatvoru je ono sto nas ovde ogranicava da jednom broju nasih sugradjana pruzimo elementarno ljudsko pravo, a to je da im se prizna pravo na jezik”, rekao je Canak.

I pokrajinski sekretar za prava nacionalnih manjina, upravu i propise Tamas Korhec bio je za ovaj predlog. Prema njegovim recima, savezni Ustav konji je donet kasnije ima veci pravni znacaj, a u njemu stoji da je u sluzbenoj upotrebi srspki jezik. “Ako se do kraja moramo drzati svake odredbe Ustava Srbije, to znaci i da moramo postovati odredbu o odnosima sa SFRJ, rekao je Koherc. “Posebni clanovi ovog Ustava se bave odnosima sa nepostojecom zemljom, dakle, ako se drzimo striktno ovog Ustava, onda za nas SRJ ne postoji kao drzava, nikakav odnos sa njom ne treba da imamo, i moramo sa Titotovm Jugoslavijom da izgradimo neke odnose, i obratiti se saveznim organima na taj nacin. I to je vazeci clan Ustava”, rekao je on.

Predlog, medjutim, nije usvojen, a na sednici su imenovani direktori vise novinskih kuca koje su pod ingerencijom pokrajine”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: