Lavrov: Nastaviti pregovore

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov ponovo je danas izjavio da je potreban nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.07.2007.

11:47

Default images

"Ako jedna od strana ne može da prihvati predloge, neophodno je nastaviti razgovore o statusu Kosova", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi. On je rekao da je neophodno da tome doprinesu i nezavisni međunarodni posrednici.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija da treba sniziti status Rusije u UN, Lavrov kaže da je ona "neumesna".

"Takve izjave snižavaju nečiji status, ali ne status Rusije. Status Ahtisarija opredeljen je njegovim mandatom specijalnog izaslanika. I on predviđa izradu niza predloga. Ako se jedna od strana ne slaže, potrebno je nastaviti predgovore", kazao je Lavrov.

Podsetimo, Rusija je juče odbacila najnoviji predlog rezolucije o budućem statusu Kosova, ocenivši da se, uprkos drugačijoj formulaciji, svodi na isti plan za status Kosova koji podržavaju zapadne zemlje.

On je rekao da iza diplomatske retorike stoji zaključak da nakon pregovora na snagu treba da stupi plan za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, kojim se Kosovu daje nadgledana nezavisnost.

"Beograd prebrzo odbio"

Urednik Komersanta iz Moskve Genadij Sisojev smatra da se izjava Lavrova ne može nazvati odbijanjem, kao što je to bio slučaj s prethodnim nacrtima rezolucija.

Ključna primedba Moskve je da, uprkos uvijenim formulacijama, i poslednji nacrt otvara put sprovođenju Ahtisarijevog plana kada istekne 120 dana predviđenih za pregovore.

"Moskva bi htela da to budu jasno formulisane odredbe i da iz njih ne sledi da Ahtisarijev plan poluautomatski stupa na snagu ako pregovori ne uspeju", smatra on.

"Drugo, mislim da će Moskva tražiti produženje roka za pregovore, da ne budu četiri meseca, već možda pola godine. To su dve ključne primedbe na kojima će Moskva insistirati", ocenjuje Sisojev.

Sisojev očekuje da će Moskva u narednom periodu ublažiti stav zbog ustupaka koji su predlagači rezolucije o Kosovu napravili.

"U pozadini je činjenica da je još u ponedeljak Sergej Lavrov izneo stav da za Moskvu neće biti prihvatljiv predlog na koji neće pristati obe strane. U toj situaciji, Beograd je, mislim prebrzo, čak i bez dovoljnog proučavanja rezolucije, to odbio", kaže on.

"Sada je Moskva u dosta nezgodnoj situaciji jer ne može naglo da promeni stav jer je pre nekoliko dana govorila da neće prihvatiti ako ne prihvati Beograd, pa joj treba vremena da koriguje stav", smatra Sisojev.

"Očekujem da za nekoliko dana ona od Beograda traži da fleksibilnije priđe pregovorima i da ne odbacuje unapred neka moguća rešenja", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: