Nata Mesarović: Ispit za pravosuđe

Sudija Nata Mesarović kaže da ne sme ostaviti započet posao, a da Zorana Đinđića nije ubilo podzemlje, već deo JSO-a.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 25.05.2007.

10:25

Default images

Predsednica sudskog veća u procesu vođenom za ubistvo premijera Srbije izjavila je da je znala s kim ima posla i da ne sme da ostavi započet posao. "Znala sam da je to ispit za srpsko pravosuđe, da se pokaže da li je sposobno da taj predmet iznese. Nikome nije lako kada izriče presudu, pogotovo najstrožu, ali nisam razmišljala o tome", kaže ona.

"Od momenta kada utvrdite da je neko kriv, izvećate kaznu, tada ste završili posao, objavljivanje je stvar tehnike", rekla je ona.

Prema njenoj oceni, Đinđića nije ubilo podzemlje, već deo Jedinice za specijalne operacije. "Oni su tada bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", podseća ona.

"Tačno je da je poznato da su do tada najteže zločine počinili po naređenju nekoga s višim rangom od njih i teško je poverovati da su udar na predsednika vlade izvršili bez naloga", kaže ona.

"Ali, rekla sam, sud nije imao na optužnici one koji su radili na organizaciji, ne bih se izjašnjavala na takav način ko bi to mogao biti", izjavila je Nata Mesarović za Blic.

Nata Mesarović je rekla da joj je bilo neprijatno kada je prvooptuženi Milorad Ulemek došao u sudnicu s majicom sa aplikacijom vuka.

"Imate pred sobom osobu sa tim uznemiravajućim stavom. Ne možete da se koncentrišete, gledate u razjapljene čeljusti. Kad napravi pokret, čeljusti se zatvaraju", kaže ona.

"Ne znam šta je bila njegova namera, samo sam shvatila da treba nešto da uradim, da se to eliminiše, da završimo pretres kako treba. Nisam to prihvatila kao direktnu pretnju, već kao poruku za sve nas, 'Mi smo svi tu okolo, ima nas svugde", izjavila je Nata Mesarović.

Ona je rekla da nije znala ko je Ulemek. "Kada sam pročitala način na koji je delo u 'Stupici' izvršeno, smrzla sam se. Opisano je kako je sve postrojio, a policajac sa slomljenom vilicom stoji u stavu mirno i pita Ulemeka da li može da napusti stroj i ode kod lekara da mu ukaže pomoć", izjavila je Nata Mesarović.

Nikolić: Ministar pravde nedostojan funkcije

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio je danas ministru pravde Dušanu Petroviću da je nedostojan te funkcije jer je direktno uticao na presudu za ubistvo Đinđića.

"Vi ste pohvalili sudije za hrabrost, što znači da ste se direktno umešali u proces koji je u toku jer je izrečena samo prvostepena presuda", rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom, obraćajući se Petroviću.

Nikolić je upitao šta će da rade sudije u drugostepenom postupku i da li će morati da potvrde prvostepenu presudu "da bi ih ministar pravde pohvalio".

Petrović je odgovorio da je odao priznanje sudskom veću jer je uspelo da "veliki državni posao" dovede do kraja. "Pokazali smo, kao država, da možemo da izađemo na kraj i s najtežim krivičnim premetima", dodao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: