BATIC: DOLAZI PERIOD BEZ PRITISAKA ZA IZRUCENJE HAGU

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2001.

11:22

Default images
Ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batic rekao je Radiju B92 da veruje da protiv Slobodana Milosevica nece biti podneta prijava u vezi sa opiranjem hapsenju u noci izmedju petka i subote “jer je evidentno da su za oruzjem posezali neki drugi ljudi”. Batic je, medjutim, dodao da nije na njemu “da se u to upusta” i da o tome ipak “treba da odluci MUP”, ocenjujuci da je u “celoj ovoj prici to ipak od sekundarnog znacaja”. “Postoji samo krivicna prijava MUP-a zbog postojanja osnovane sumnje za krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja i postoji zahtev za sprovodjenje istrage okruznog javnog tuzioca koji je postupao po toj krivicnoj prijavi. Istraga ce pokazati ima li elemenata odgovornosti Slobodana Milosevica za to, i eventualno druga krivicna dela. To je sad stvar pravosudnih organa, dakle, tek tokom istrage ce stvari postati mnogo jasnije”, rekao je Batic, govoreci o prijavipo kojoj je Milosevic proveden.

Ministar pravde je negirao da Milosevicevo hapsenje ima veze sa zahtevima za izrucenje Haskom tribunalu i rokom koji je americka administracija postavila za prosirenje finansijske pomoci SRJ. “Ovo ima veze iskljucivo sa nasim zakonima za utvrdjivanje krivicne odgovornosti za eventualna krivicna dela ucinjena ovde. To nema veze sa Haskim tribunalom, mi u ovom momentu jos uvek nemamo ni zakon o saradnji sa Haskim tribunalom, dakle, nemamo pravni osnov za izrucivanje nasih drzavljana. Verujem da nece biti intenziviranja tih zahteva za izrucenjem, jer saradnja sa Haskim tribunalom ima mnogo drugih oblika, a ne samo izrucenje Slobodana Milosevica. Mislim da sada dolazi period kada necemo imati velike pritiske u tom pravcu”, rekao je on.

Batic je pozdravio cinjenicu da se prilikom hapsenja “nije dogodilo nista dramaticno” i ocenio da sada “sve ulazi u neku pravnu proceduru i kolotecinu”. “To je u ovom trenutku najvaznije, jer su postojali strahovi da sve to moze da se izrodi u neke nezeljene posledice. Hvala Bogu, sve je proteklo mirno i onako kako smo zeleli”, zakljucio je Batic u izjavi Radiju B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: