COVIC UPUTIO POZIV ALBANSKOJ ZAJEDNICI ZA HITAN DIJALOG

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2001.

00:51

Default images
Koordinator tela savezne i republicke vlade za resavanje krize na jugu Srbije, Nebojsa Covic, uputio je u utorak uvece poziv albanskoj nacionalnoj zajednici na hitan pocetak dijaloga o resavanju krize. Covic je na konferenciji za novinare u Bujanovcu procitao poziv, u kome se izmedju ostalog kaze: "Ocekujemo od albanske nacionalne zajednice da odmah preduzme mere na obustavljanju svih teroristickih akata, predlozi svoje predstavnike i prihvati hitno otpocinjanje dijaloga za resavanje krize sa predstavnicima SRJ i Republike Srbije uz podrsku medjunarodne zajednice. Obavestavamo albansku nacionalnu zajednicu o svojoj spremnosti za dijalog i odluci da vojska i policija do okoncanja dijaloga ostanu na sadasnjim polozajima i da ne izvode aktivna dejstva izuzev u samoodbrani i zastite gradjana, naselja i komunikacija. Izrazavamo spremnost da se po raspustanju i razoruzanju ekstremistickih organizacija sa podrucja ovih opstina povuku vanredno angazovane vojne i policijske snage, obezbedi potpuna sloboda kretanja svim gradjanima, a ekstremisti koji nisu ucinili konkretno krivicno delo nasilja amnestiraju od krivicne odgovornosti. Predlazemo da se dijalog vodi u prostorijama skupstine opstine Bujanovac ili Presevo i da pocnu odmah po usaglasavanju sastava timova za dijalog kao i mesta i vremena za odrzavanje dijaloga".

Osim Nebojse Covica, kao sefa pregovarackog tima, sa predstavnicima Albanaca razgovarace i predstavnici Saveznog ministarstva za nacionalne i etnicke manjine, republickog Ministarstva pravde, MUP-a, Vojske Jugoslavije, Srpske pravoslavne crkve i lokalnih Srba. U pozivu koji je na konferenciji za novinare procitao Nebojsa Covic, kaze se da ce podrsku dijalogu, po potrebi, pruziti Ujedinjene nacije, Evropska unija, KFOR i UNHCR. Poziv je upucen predsednicima albanskih partija na jugu Srbije, Rizi Halimiju i Zekerijahu Fazliuu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: